Накъде

Априлци

Share this post

Става въпрос за едно много специално за мен и мъжа ми място – Априлци. В полите на Стара Планина, с изглед към връх Ботев и Марагидик, заобиколено от села с възрожденска архитектура, това селце (добре де, град) има склонността да зарибява всички, които веднъж са били там, да се връщат отново и отново.

Много често посещаваме мястото, тъй като семейството на мъжа ми има вила в единия край на града. Обожавам да се събуждам с песента на птичките и да изпия кафето си на слънце и спираща дъха гледка. Не преувеличавам, мястото наистина е страхотно. Априлци се намира на 26 км. или 30 мин. разстояние от Троян и се състои от слелите се 4 села – Ново село, Зла река, Видима и Острец. Изходен пункт за водопад Видимско пръскало, хижа „Плевен“ и връх Ботев. Наоколо има и много места за кратки разходки, пикник, вирове, веломаршрути (тук се провежда и едно от най-популярните състезания по планинско колоездене в България  – “Байканджии”, маршрутът на което представлява обиколка на Априлци). Да, има доста интересни хора, които си живеят там, планинари със саркастично чувство за хумор. Любимци са ни собствениците на хотел “Д-р Църов”, ако имате късмет могат да ви приемат за домашно хапване и интересни истории в семейното им местенце, близо до центъра.

Една идея за място, на което може да се разходите със семейството е екопътека “Кръстът”. Пътеката започва близо до центъра на Априлци и въпреки че не можете да очаквате истинска дълга разходка (ходи се около 100-200 метра), гледката си заслужава. На върха на хълма има детска площадка, пейки и достатъчно място да си разпънете одеалце или да си направите хубави снимки с бебето.

За по-активните от вас препоръчваме два планински маршрута – до водопад Видимското пръскало и до хижа Плевен.

Първият е подходящ за пролет, есен и лято и се изминава за около 2-2,5 часа. Крайната точка на пътеката е панорамна гледка към водопада, а до там биха могли да стигнат дори тези от вас, които не са особено запалени планинари. Вземете си храна и бихте могли да си направите почивка за вкусен обяд на няколко места на екопътеката – малко след началото има няколко места, обособени с маси, пейки и огнище, които гледат към реката и обраслата с мъх вековна гора.

Вторият преход, който препоръчваме, е до хижа Плевен, която е изходната точка за връх Ботев. Посленият сме качвали веднъж, докато бях бременна в третия месец, но не мисля, че е подходящ за качване с бебе, ако нямате опит, тъй като по-голямата част е вървене по било, извън гора, а слънцето е жарко. Ние мислехме да се качим пак това лято, но се отказахме, поради тези причини. Ако се смятате за подготвени, все пак помислете за чадър с УВ защита. Но до хижа Плевен е подходящо за всички с бебе, ще трябва да се “помъчите” около 45-60 мин по пътека със стъпала и ограда.

Преминавате изцяло в гората, където е хладно, а накрая пред вас се разкрива уникалната гледка към връх Ботев. Хижата е изключително прилична, има хубава храна (препоръчваме гъбената супа и боб чорбата), а за татковците – студена бира. Отидете по обедно време, защото след 2 часа може и да е свършила храната и кухнята да е затворила. Хижата е приятна и наоколо има доста места за разходка или просто въргаляне по поляните. При задния й вход има и детска площадка, а през зимата е подходящо за пързаляне с шейна. Имайте предвид, че на изходното място за изкачване към хижата има товарен лифт за багажи и бихте могли да си качите тежки неща, ако мислите да пренощувате там и имате нужда от кошара, количка или нещо друго.

В близост до Априлци, на 20 мин. път с кола, се намира село Орешак, което е интересно място за разходка и обяд. В селото се намира и Троянския манастир, красиво място, но с негативна репутация за съжаление. Бихме могли да препоръчаме да посетите Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – няколко сгради, разделени тематично, с изложени различни български занаяти като керамика, художествено изкуство, тъкане, изработка на дрехи и др. Подбрани са творби на съвременни български автори, а ако си харесате нещо, можете да се върнете с красиви сувенири и подаръци. Особено интересен за посещение е Празникът на сливата, който се провежда през втората половина на септември, обикновено по празниците. Изливат се големи количества троянска сливова, има най-различни майстори, които демонстрират занаяти, интересна храна със сливи, както и подготвена програма с танци и песни. Единият от любимите ни ресторанти в Орешак е този на хотел Каза Арт, който е изключително артистичен и с приятна градина (и уникална ръчно изработена дървена детска площадка).

Освен красивия зелен двор с детска площадка, малко езерце с рибки и маси на открито, мястото има и вътрешен детски кът, а атмосферата е наистина неповторима! В по-традиционен стил, но също така вкусно, е механа Кайзер, които предлагат много местни специалитети.

Продължете още 20 мин. и ще стигнете до село Чифлик, където има басейни с минерална вода, а на връщане бихте могли да разгледате Природонаучния музей в Черни Осъм, където има и стена за катерене за по-големите деца.

Ако все още имате нужда от идеи какво да посетите около Априлци, само ви подхвърляме за живописния път към Габрово. Въобще целият район е страхотен през всички сезони и крие много възможности за почивка и всякакви активности.

Ето и малко снимки от тази Нова Година, когато двамата бебоци Ида и Явор имаха възможността да се насладят заедно на споделени игри и хубаво изкарано време в Априлци!

Author: Нели

Здравейте, аз съм Нели и съм майка на двама от главните герои тук – Явор и малкия му брат Вихрен. Обичам храната, кулинарията, да се срещам с нови хора, да прекарвам време в природата, да танцувам, да изследвам нови места и култури. Обожавам да съчетавам пътуването със страстта си към хубавата храна. Смятам, че пътувайки с децата си, бихме могли да им предадем уважение към природата и различните хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6  +  1  =  

Related stories