Полезно

Трикове за подготовка и опаковане на багажа

Share this post

Когато човек тръгва на път преди да има бебе понякога са нужни само две тениски, четка за зъби и бельо. Но след като се появи малкото, дори и импулсивните решения за път са придружени с предварителна подготовка, най-съществената част от която, е багажът, разбира се. Ето нашите малки трикове, които ни помагат да отхвърлим тази задача възможно най-лесно и бързо.

В съзнанието на повечето хора пътуването с бебе означава изнасяне на около 90% от покъщнината, включително няколко електроуреда. И за да бъдем честни – понякога наистина е така. Ако отивате на място, което не предлага удобства, а искате да си осигурите комфорт и имате голям багажник, защо не?! От друга страна, ако пътувате със самолет и сте решили да летите само с ръчен багаж, ще трябва да преосмислите какво е наистина необходимо. Така че:

СЪОБРАЗЕТЕ БАГАЖА С ДЕСТИНАЦИЯТА И НАЧИНА НА ПЪТУВАНЕ

Има един набор от вещи, които са задължителни за всяко пътуване с бебето – помислете кои са те във вашия случай. Ние бихме посочили аптечка (консултирайте се с педиатъра за съдържанието ѝ ), базов набор от дрешки (ето тук можете да видите нашия), няколко тензухени пелени (имат безкрайно много приложения – можете да ги ползвате като лека завивка, лигавник, сенник, вместо хавлия), многократни или еднократни пелени, носилка, няколко играчки. В зависимост от това дали бебето е кърмено или на изкуствено хранене, както и дали е захранено, предвидете и принадлежностите, които ще са ви необходими за храненето – бутилки, биберони, прибори. След като изясните кои са тези вещи от първа необходимост, започнете да планирате останалата част от багажа съобразно дестинацията и начина на пътуване. Ако пътувате с автомобил и имате достатъчно място за багаж, можете да си позволите да вземете и някои неща „за всеки случай”. Все пак не прекалявайте – опаковането и разопаковането отнема време, а вие искате да се насладите максимално на почивката си. Например, ние винаги предпочитаме да вземем столчето си за хранене, когато пътуваме из България – малко заведения разполагат с такива, а храненето с бебе в скута става все по-трудно с напредване на възрастта. Друга вещ, която ни е съпътствала винаги от 5-6 месец на Ида, е гърнето – ако и вие практикувате ЕБХ, помислете дали да не го вземете с вас (по-компактен вариант е седалката за тоалетна или пък сгъваемо гърне).

Съобразете се със сезона, тип на почивката и прогнозата за времето.  Помислете за специфичното облекло, което ще ви трябва според сезона и климатичните условия, както и в зависимост от заниманията, които планирате – например лятото ние не тръгвахме на път без специалните бански с UV защита за Ида – удобни са, съхнат бързо и дават сигурност, че можете да оставите детето да си играе на пясъка без да рискувате да изгори. За морска почивка обичайно в багажа влизат и басейнче, чадър или сенник, и кофичка и лопатка, разбира се, стига детето да е на възраст, в която може да ги оцени. Сигурно сте чували поговорката „зимно време – с торбичка, лятно време – с абичка” – не подценявайте възможността времето да се развали. ВИНАГИ взимайте топли дрехи за детето и за себе си. Аз имам навика винаги, когато тръгвам на път, да взимам топли дрехи, както и дрехи за дъжд – в противен случай рискувате почивката да се превърне в досадно висене в хотела заради лошото време. Ако се подготвяте за зимна почивка, вземете предвид, че веднъж започнат ли да се придвижват сами (да лазят активно, и в още по-голяма степен – след като проходят), децата се мокрят постоянно. Ако наоколо има дори само една пряспа сняг, шансът детето да се бухне в нея е огромен – вземете повечко ръкавици, шапки и чорапи.

Голямо значение за багажа има и типа на мястото, в което сте избрали да отседнете. В хотел ли ще спите или в къща за гости? А може би отивате на къмпинг? Задължително проучете какво може да очаквате от обстановката – например дали мястото разполага с бебешка кошара, ако детето спи в отделно легло, или дали леглото в стаята ви е двойно и достатъчно широко, за да побере цялото семейство, ако практикувате съвместен сън с бебето. Ако почивката ви е по-продължителна, проучете дали няма пералня, която можете да използвате /някои хотели предлагат такава услуга/ – това драстично би намалило необходимите дрехи. Помислете, също така, и дали няма да ви бъде по-удобно да купите някои неща на място – например, ако отивате в голям град и ползвате еднократни пелени, може би няма смисъл да взимате с вас няколко пакета – можете да ги намерите във всеки супермаркет.

След като съобразите всички тези обстоятелства и имате представа какво трябва да включва багажът ви, стигаме до:

СПИСЪКА

Дори да не си падате по организацията с тефтери, списъци и “to do” листове – опитайте! Когато имаш малко дете, концентрацията не е лесна. Ще улесните живота си, ако съставяте списък с багажа при всяко пътуване и проверявате дали всичко е подготвено. Аз лично правя винаги и списък със задачи – например дреболии, които трябва да купя за пътуването, обмяна на пари, застраховки, ако пътуваме в чужбина и т.н. Списъкът минимизира шанса да забравите нещо важно, като например документи. Улеснили сме ви като сме подготвили един примерен списък, който можете да допълните според нуждите си.

ПОДРЕДЕТЕ БАГАЖА СТРАТЕЛНО

След като сте подготвили всички вещи, които искате да вземете със себе си, идва ред на прибирането и подреждането на багажа. Аз правя това винаги СЛЕД като подготвя всичко – така мога да наместя нещата най-ефективно.Когато пътуваме с кола, в работа влизат несесери и чанти от всякакъв калибър.Особено полезна ми е ето тази велика чанта от Икеа, която струваше скромните 5 лв., и макар да не е особено стилна, е побирала наведнъж столче за хранене с табличка /пак от Икеа/, гърне, басейнче, хамак, постелка, голям несесер с козметика и куп по- дребни неща.

Ако носите повече козметика, супер идея е несесер с кука, който можете да окачите в банята. Прост, но гениален трик, който пести място и усилия – вместо да подреждате багажа на хоризонтална купчинка, използвайте вертикалния метод за сгъване на дрехи. Изключително удобно е за бебешките дрехи, които са миниатюрни, но многобройни! Ако пътувате с куфар, можете да подреждате директно в него, но дори и да сте с раница, пак може да използвате метода, благодарение на този трик с торби за пране. Така можете да държите дрешките подредени, а в същото време имате видимост и лесен достъп до тях. Допълнителен бонус – можете да ги използвате и за събиране и сортиране на мръсните дрехи.

Имайте предвид, че и разопаковането си има своите трикове. При последното си пътуване се справихме като свършихме тази задача още същата вечер, след като се прибрахме  – извадихме всичко бързо, не отлагахме натрупани багажи из апартамента, пуснах пералня още същата вечер и запазих някои неща, които не сме използвали този път.

Опаковането и разопаковането на багажа не е страшно и не трябва да ви спира да пътувате!

Вие имате ли любими трикове, които искате да ни споделите?

Author: Вики

Запален планинар, колоездач и скиор, обичам да прекарвам времето си в планината и зиме, и лете. Харесвам хубавата храна и вино и обожавам да пия качествено кафе! Обичам книгите и музиката, както и да пътувам със семейството си.
Майка съм на красиво момиченце на име Ида.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

  +  4  =  6

Related stories