Полезно

Пътуване със самолет

Share this post

Колко голямо трябва да е бебето, за да пътува в самолет? Безопасно ли е? Как да резервирам билет за детето? Какво ще ни трябва по време на полета? Тези въпроси се завъртяха в главата ми, когато заговорихме за първата по-далечна дестинация, която искаме да посетим заедно. Ако и на вас ви предстои първият полет с бебе, се надяваме следващите редове да ви бъдат полезни. Нашият опит за сега е скромен – отиване и връщане до Барселона около първия рожден ден на Ида, но положителен, и с удоволствие ще го споделим. Както всяко друго пътуване с бебе, летенето изисква малко предварителна подготовка и събиране на информация.

Преди пътуването:

Обмислете как предпочитате да пътува детето: децата до 2 г. възраст могат да се возят в скута на възрастен (в този случай няма нужда да заплащате цял билет за детето, но все пак ще платите такса) или да пътуват на отделно място в бебешко столче за кола (ако изберете този вариант, ще трябва да заплатите цял билет за детето; не забравяйте да проверите и дали столчето ви е подходящо за целта – не всички са, можете да намерите информация в инструкциите му за употреба). При купуване на билетите трябва да отбележете трите имена и рождената дата на детето, номерът на документа му за самоличност (ако е под 14 г., това ще бъде задграничния паспорт), както и кой ще бъде придружителя му.

Компаниите обикновено имат политика да дават някакви привилегии на пътуващите с малки деца, задължително проучете какви са (в нашия случай имахме право на priority boarding, допълнителна чанта ръчен багаж и сгъваема количка или кошара, от което не се възползвахме, но е добре да се знае).

Изберете места – ако пътувате с нискотарифна компания, може би е добра идея да обмислите избор на седалките с повече пространство –  първите редове или намиращите се в средата. Ако седалката е на нормален ред, за мен лично е по-удобно място до пътеката, когато ставаш с бебе на ръце.

Не забравяйте, че ако летите извън страната, ще ви трябва международен паспорт за бебето (дори за страните – членки на Европейския съюз)! Ако имате възможност за онлайн чекиране, се възползвайте – ще спестите време на летището, а в някои случаи – и една такса.

Багаж:

Обърнете особено внимание на нещата, които искате да сложите в ръчния си багаж и да са ви под ръка. Ние бихме посочили: пелени (стадартният съвет е да имате по една резервна за всеки час от полета), резервни дрешки, подходящи за възрастта му играчки, които могат да го развличат и да задържат вниманието му (при Ида в момента абсолютен хит са книжките, стига да имаме търпение да и ги четем, може с часове да се занимава с това), поне 2 залъгалки, ако детето ви ползва такива; ако бебето ви е на изкуствено хранене, предвидете какво количество адаптирано мляко трябва да вземете,а ако вече е захранено – и подходящи храни/напитки, които да му давате по време на полета. Имайте предвид, че за бебешката храна не важи ограничението за внасяне на борда.

Ако летите с ограничен багаж, обърнете специално внимание при опаковането му. Тук може да видите нашите трикове за по-лесно справяне с тази задача. Любимата ни хитрина е ползването на малки контейнери за козметиката, която носим. Особено, ако летите само с ръчен багаж, не забравяйте, че количеството течности, които можете да сложите вътре, е ограничено! Със специалните контейнерчета, козметиката ви няма да заема много място, а в същото време ще спестите купуването на малки дози, което е разход за вас и няколко пластмасови опаковки повече в боклука (нашите контейнери са от DM бяха на цена от около 4-5 лв.)

В деня на полета:

Дайте си аванс с времето и отидете по-рано на летището. С бебе винаги може да има непредвидена ситуация, а не искате да изпуснете полета или да се изнервите излишно, бързайки в последния момент.

Ако летите с другия родител или с близък, разпределете ролите – нека един е отговорен за детето, другият – за багажа, самолетните билети и документите. Ако летите сам/а с детето, помислете къде ще ви е най-удобно да сложите ценните си вещи, така че да са достъпни, но на сигурно място.

Дори да не ползвате носилка по принцип, горещо ви препоръчвам да обмислите да вземете такава за полета – можете да заемете от приятели или пък да вземете под наем от някоя библиотека за слингове. Възможно е да не ви позволят да влезете в зоната след проверка за сигурност с количка! Да носите детето на ръце означава двете ви ръце да са заети, а дори то да е по-голямо и да ходи, летищата не са безопасно място за тодлъри. Слагайки бебето в слинг/раница, ще имате две свободни ръце, а детето ви ще бъде на сигурно място, сгушено във вас. Така ще можете да се концентрирате върху преминаването на проверките, багажа и т.н., вместо да тичате след него. Носилката може да се ползва и по време на полета, ако детето ви е свикнало да спи в нея – на връщане от първото си пътуване със самолет Ида проспа почти целия полет, като я вадех от раницата единствено за излитане и кацане.

По време на самия полет:

Счита се, че за бебетата и малките деца промяната в налягането създава повече дискомфорт. Полезен съвет, който сигурно всички са чували, е на излитане и кацане на детето да се предложи нещо за пиене – ако се кърми, най-удобно е да му се предложи гърда, ако не – може шише с вода/чай/мляко. Сукателното движение помага за по-лесно налягането, същият ефект може да има и залъгалката, ако детето ползва такава. Имайте предвид, че ако детето има ушна инфекция, не е добра идея да летите с него  – промяната в налягането може да му създаде сериозен дискомфорт.

Ако сте избрали детето да пътува на една седалка с вас, при излитане и кацане, както и винаги, когато светнат таблата за коланите, детето трябва да бъде вързано със специалния колан, който ще получите от кабинния екипаж. Уверете се, че сте разбрали правилно как се поставя.

Както с всяко друго пътуване, идеалният вариант е бебето ви да спи по време на самия полет. Но, за съжаление, рядко можете да съобразите часовете на полета с тези на съня му, така че това може и да не е постижимо – подгответе си забавляния, с които да го занимавате. Използвайте моментите, в които е безопасно да станете от седалката, за да се раздвижите с бебето. В тоалетните на борда обикновено има падащ повивалник, който можете да използвате – огледайте се или поискайте помощ от екипажа.

Как минаха нашите първи полети накратко: На отиване Ида спа точно преди полета и въпреки че изкара будна почти 3 часовото пътуване, нямахме никакви проблеми – беше в много добро настроение, занимавахме се с играчките, които бях взела на борда (както и с една празна опаковка от Pringels, подарък от съседа ни по седалка), не показа никакъв дискомфорт от промяната на налягането. На връщане полетът ни беше късно и тя заспа малко преди да се качим на борда. За огромен наш късмет, не се събуди по време на целия път, въпреки че я вадих от раницата на излитане и кацане. Направи ми впечатление, че и на Софийското летище, и на това в Барселона, всички бяха изключително услужливи – щом видеха, че сме с бебе, ни правеха път, предлагаха ни помощ и т.н. Раницата определено ни беше огромен помощник, както на борда, така и на двете летища – Ида е свикнала да спи в нея и по този начин дори в най-голямата лудница имам начин да я успокоя и приспя бързо и лесно.

Помолихме и нашата приятелка Яна да ни разкаже за опита си с презокеански полет с 9-месечно бебе: 

Миналия май стегнахме куфарите и потеглихме по стъпките на Алеко – До Чикаго и назад…  Няколкото полета минаха идеално. Детето или спеше като ангел, или хвърляше чар из целия самолет и всички наоколо му се радваха и го забавляваха. Презокеанските самолети са снабдени със специални бебешки кошчета, в които може да оставите малчугана да спи, а мама и тате също ще имат шанса сравнително удобно да придремят. Достатъчно е само да съобразите времето на полетите с обичайните часове на сън. Маршрутът ни беше София-Мюнхен-Чикаго, на връщане Чикаго-Франкфурт-София. За месеца, който останахме в Щатите, полетяхме и там, но това бяха приятни и сравнително къси (5 часови) полети. Та, излетяхме от София към Мюнхен – йей – първи полет на Вик и той заспа мигновено – 3 часа блажен сън, даже беше малко раздразнен, че го събудихме да слизаме. Кафе пауза/време за смяна на пелени и следваше големият полет. Авиопревозвачът, който избрахме, раздава играчки на най-малките си пътници при качване на борда, та имахме още нещо което да запълни с приятни занимания част от полета. Свежо наспан, господинът прекара първите няколко часа, сновейки напред-назад измежду пътеките, но умората си каза думата и се предаде. За мое щастие успях да го трансферирам от ергораницата в кошчето пред седалката ми и да придремя до крайната дестинация. Според мен минимизиране на ръчния багаж (основно храна подходяща за бебето/детето, пелени за смяна и някоя и друга дрешка и играчка) е силно препоръчително, особено ако се налага да правите връзка на някое летище. Облечете детето на слоеве, дори при топло време, вземете един топъл пуловер/суитшърт, тъй като на големите самолети държат доста хладно на борда. След страхотния месец, който прекарахме, любувайки се на прекрасна природа, дойде време на пътя към дома. Чикаго – Франкфурт беше полет – мечта. Излитахме в 22:30, на Вик му беше интересно какво става на летището, но в момента, в който бяхме отново във въздуха, се предаде на съня. Отново трансфер в кошчето пред мен и дори аз успях да попридремя няколко часа. Когато пристигнахме във Франкфурт, той все още искаше да спи, преместих го в ергораницата и така откара няколко часа, след което беше достатъчно бодър и весел, за да изтърпи дори удължения (заради лошо време) престой на летището.”

Ако имате други въпроси или искате да ни разкажете за вашите преживявания с бебе в самолета, очакваме вашите коментари!

Author: Вики

Запален планинар, колоездач и скиор, обичам да прекарвам времето си в планината и зиме, и лете. Харесвам хубавата храна и вино и обожавам да пия качествено кафе! Обичам книгите и музиката, както и да пътувам със семейството си.
Майка съм на красиво момиченце на име Ида.

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

  +  85  =  92

Related stories