Полезно

Ръчен багаж и бебе – мисия възможна

Share this post

Може би най-честият въпрос, който получаваме, откакто пътешестваме с Дария е “Как успявате да пътувате с толкова малко багаж?!” Нали имате бебе!”

В началото се шегувах, че след като приготвя нещата, просто забравям половината вкъщи 🙂 Като се замислих обаче, открих, че всъщност имам няколко трикове за събиране (и най вече опаковане!) на багаж, които ни помагат да се вместим в размерите за ръчен багаж на авиокомпаниите. Статията обаче не е насочена само към самолетните екскурзии – да пътуваш с малко багаж винаги внася лекота и, повярвайте ми, обикновено не е свързано с неудобство и лишения 🙂

Така че ето и моите съвети за минималистичен багаж:

Не прекалявайте с дрехите

Багаж за 1 седмица – сезон пролет (има дрешки с къс и с дълъг ръкав/крачол)

Знам, много е лесно да се каже, трудно е да го изпълни човек. Още повече, какво значи “да не се прекалява”?! Личният ми опит показва, че обикновено е напълно достатъчно да взема по един комплект дрехи за всеки ден + един допълнително (ако е за летни дрешки – може и два). Справката с прогнозата за времето за преценка на вида дрехи е задължителна, но предполагам, че всеки го прави. Трик, който забелязах, че ми спестява взимане на много ненужни дрехи е, още на етап приготвяне на багаж, да определя по дни какво ще носим аз и детето. Звучи странно и в началото е времеемко, но си заслужава – преди все се оказваше, че една част от дрехите, които съм приготвила, просто не се комбинират добре и си оставаха необлечени, а сега, освен че този проблем е елиминиран, спестяваме и доста време от чудене какво да облечем преди да излезем 🙂

За връхни дрехи – зависи от обема им, но обикновено една е достатъчна, ако имате място за повече – защо не :). Обувки – старая се да имаме по два чифта (едни върху нас и едни в багажа).

Козметика в малки опаковки

Тук вариантите са два – да си купите нови продукти в малки разфасовки или, предпочитаният от мен – да си купите малки контейнерчета за козметика, в които да пресипете част, от тази, която си имате вкъщи. Моите шишенца са от Джъмбо и бяха на символична цена, а вече няколко години ги ползвам, така че – препоръчвам. На този сайт също открих полезни неща – линк. За продукти като шампоан/душ гел – може да подберете такива в твърда форма, с които ще спестите на природата една пластмасова опаковка, или пък да подходите по начина, описан в долния абзац.

Помислете какво може да купите на място

 Огромна част от нещата, които носим, всъщност се намират съвсем лесно на отправната ни дестинация. Тук включвам както всякакви дамски козметични продукти – шампоани, спрей дезодоранти, пяна/лак за коса и т.н., които обичайно дори не се предлагат в 100-милилитров вариант, а и надали ще ни стигнат в такъв размер, така най-обемното бебешко пособие: памперсите. Когато Дари ползваше памперс, обикновено взимахме с нас бройки, необходими за 2 дни, и на място купувахме нов пакет, който иначе щеше да заеме целият ни ръчен багаж. Същото важи и за мокрите кърпички, макар че те се предлагат и в доста по-компактни размери.

Раницата на Тео събира удивително много багаж! Само под капака й има зимно мъжко яке, детско яке и раница за бебеносене 😉

В тази графа обаче не включвам лекарствата – винаги на път, в колкото и цивилизована държава да отиваме, нося несесер с лекарства. Никога човек не знае в колко часа през нощта ще му потрябва нещо и дали наблизо ще има аптека. (Естествено, единственият път, в който ни се е налагало да ползваме температуропонижаващо средство беше в Китай.. където не говорят английски.. и Дари беше счупила шишето с Панадол предната вечер.. Но това е друга тема 🙂 )

Подберете мултифункционални вещи

Когато трябва да се вместим в малък обем, най-разумното нещо е да приготвим неща, които могат да се използват по няколко начина. За себе си, например, харесвам да взимам шалове – хем са малки и леки, хем могат да се използват за всичко – като наметка, плажна постелка, одеалце, тюрбан, слинг за кукли и още каквото ви дойде наум. В Декатлон има чудесни микрофибърни кърпи, които са супер компактни и, освен за баня са страхотни и за плаж. Пак от там се сдобихме с хамак, който ползваме, освен по предназначение, и като постелка и палатка. За детските играчки важи същото.

“Дамската чанта” на Дари е всъщност постелка, която върши работа и в парка, и на плаж

Изберете разумно играчките за децата

Комплект за пътуване – кофички за игра от Икея, малка топка, балон

Винаги съм смятала, че една играчка е добра, когато не прави нещо сама, а изисква поне 70% усилие от страна на детето. Добрата новина е, че обикновено, освен занимателни, са и много компактни. Всякакви тънки книжки за четене, за оцветяване и за лепене на стикери, книжки-пъзел, “вълшебните” книжки с воден маркер, които са идеални за път, комплекти за колажи, чудесните кофички от Икеа, които влизат една в друга и Дари си играе с тях навсякъде (вкъщи, в парка, във ваната, на плажа), някоя малка матрьошка, ако детето обича да си играе с куклички, подскачащи топчета, занимателни карти, по които могат да се разказват истории, герданчета за низане, тебешири, пластилин и още какво ли не! Всички са малки, леки, почти не заемат място, а детето се занимава дълго време – какво по-хубаво!

Книжка-пъзел с приказката “Дядо вади ряпа”

Подходете креативно към опаковането

За финал оставям най-важното: Правилната подредба е от съществено значение.

Тук на първо място е важен изборът на средство, в което ще пренасяте багажа: Аз лично предпочитам мек сак или раница, пред твърдо куфарче. Събират много повече и виииинаги има място за още нещо мъничко в някой ъгъл :). Също така много по-лесно минават летищните проверки за размер, в сравнение с куфарчетата, на които често колелцата се явяват проблем.

При подредбата на дрехи винаги навивам нещата на руло – да, мачкат се малко повече, но признавам – нямам такива скрупули. След това задължително ги стягам максимално добре в найлонова торбичка (не чак в пликове за вакуумиране). Ако искате да избегнете найлона – вариант са мрежестите торбички за пране или пазаруване, но аз съзнателно не ги предпочитам с цел да запазя дрехите чисти и сухи, ако евентуално сакът ми се намокри с нещо.

Бебешката” раница, която поръчахме от Амазон, също ми върши страхотна работа при подредбата – има милиони малки прегради и джобчета, скрити ципове, термо част, непромокаема е, а тъй като късите дръжки се закопчават с копче – между тях слагаме връхните си дрехи, без да се притесняваме, че ще паднат. Въобще – оценявам я като много сполучлива покупка 🙂

Друг трик, който спестява много място, е да слагате нещата едно в друго – чорапите в обувките, пълна дамска чанта в сака или личният ми фаворит – икейско гърне в малък сак, “напълнено” отвсякъде с бебешки дрешки! (Дари имаше период, в който не признаваше за употреба нищо друго освен личното си гърне, та си го носехме навсякъде с нас :). Въобще – кухините са наш враг №1 при опаковането на много неща в малко пространство.

А на вас получава ли ви се пътуването с малко багаж или се чудите как да сложите презрамки на гардероба, за да си спестите преместването? 🙂

За още полезни съвети и разкази от пътуванията ни – харесайте Фейсбук страничката ни!

Author: Биляна

Здравейте! Казвам се Биляна и съм майка на две прекрасни деца – Дария (5г.) и Давид (1г.). За скромната си възраст децата ми са посетили близо 30 държави на 3 континента (някои повече от веднъж), летели са със самолет, пропътували са хиляди километри с кола, плавали са на всякакъв вид лодки, возилили са се на най-бързите влакове, но най-важното: откривали са света в прегръдката на своите щастливи родители. С историите си искам да ви покажа, че животът не спира с появата на детето. Че да пътуваш е възможно. И приятно. И удовлетворяващо. Искам да ви споделя личния си опит, за да ви направя по-подготвени и спокойни да опитате. Затова, прочетете. И се вдъхновете за своето пътешествие! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1  +    =  8

Related stories