Места

Еко къпинг Батак

Share this post
  • Местоположение: Язовир Батак, близо до курортен комплекс Цигов чарк
  • Тип настаняване: къмпинг с опция за настаняване със собствена палатка, каравана или кемпер; каравани под наем;
  • Цена: 13 лв./вечер за възрастен за престой на палатка (варира спрямо сезона)
  • Удобства за деца: библиотека с детски книжки, кана за топла вода и нагревател за бебешка храна
  • Website: https://www.campingbatak.com/index.html
  • Време на посещение: юли 2021 г.
  • Обща оценка: 4/5

***Тази статия не е платена реклама***

В еко къмпинг “Батак” попаднахме по идея на наши приятели, коитого бяха го посещавали и предложиха да дойдем заедно за дълъг уикенд. Мястото ни допадна с това, че е отлично поддържано (което си е изкючение за къмпинг в България), а собствениците се оказаха изключително отзивчиви и симпатични. Очаквано, беше пълно с деца, което е добре дошло за престоя ни – Ида бързо си намери приятелчета и се почти не и видяхме очите, идваше при нас предимно за да хапне набързо.

Къмпингът се намира на брега на язовир Батак в Родопите, в курорта Цигов чарк. От София се стига доста бързо – за около 2 часа, а по пътя можете да се отбиете на някоя крайпътна сергия и да се снабдите с пресни плодове и зеленчуци. Имайте предвид, че не е желателнo да се настанявате преди 11 ч.

Къмпингът представлява неголяма терасирана площ, местата за къмпингуване не са разчертани, но ясно се забелязва къде е имало палатки. Има доста зеленина, но повечето места нямат естествена сянка. Ако не държите да сте до водата, може и да намерите сенчесто такова в горната част. Опциите за настаняване са в собствена палатка, каравана или кемпер или каравана под наем. При всички положения препоръчвам да се обадите предварително – къмпингът е доста популярен, а местата не са твърде много. Таксуваха ни на човек, без да плащаме отделно за палатка или автомобил – 13 лв. на вечер за възрастен, за Ида и кученцето на приятелите ни не сме плащали. Цената е направо чудесна имайки предвид, че в нея влиза и използване на ток (но имайте предвид, че трябва да си донесете дълъг кабел за целта). Плащането е само в брой.

Санитарните помещения се намират на най-високата тераса и представляват 3 широки бани плюс още няколко отделни тоалетни. Има и външни мивки, както и отделни такива за миене на съдове. Бих казала, че организацията е доста удобна, дори при наплива уикенда нямаше опашки, а помещенията се поддържаха чисти.

Мястото разполага и с обща кухня с дървен навес под един от големите борове – там е хладилникът за общо ползване, има още микровълнова печка, кана за горещ вода и уред за затопляне на бебешка храна. Под навеса и встрани от него са поместени и удобни пейки, които освен за хранене, можете да използвате за четене – точно до тях има малка библиотека. Ако идвате, спокойно оставете детските книжки у дома – собствениците имат малко момченце и в библиотекиата имаше изобилие от любими наши детски заглавия 🙂 В къмпинга е позволено готвенето на въглища и към кухнята има и барбекю за обща употреба.

Къмпингът предлага водни колела и каяци под наем, както и велосипеди. Добро впечатление ми направи, че разполагаха със спасителни жилетки дори и за малки деца като Ида. Голяма атракция за децата е и батута на собствениците, който на практика се ползваше свободно, стига да се вредиш за него 😀 В къмпинга няма магазин, но за 5 минути с кола стигате до ”центъра” на курорта, където има магазини, ресторанти и лунапарк. За наша изненада нощите през юли не бяха никак студени, но за всеки случай се подгответе с дебели дрехи и спални чували. Привечер между 17 и 19 ч. излизаше и силен вятър откъм водата.

Ние пристигнахме в четвъртък и беше доста спокойно, но уикенда къмпингът се напълни и стана малко пренаселено – занапред бихме избрали да идваме през седмицата или не в пика на сезона. Друг минус, който за съжаление не зависи от стопанисването на къмпинга е, че макар в него да се спазва стриктно пазене на тишина след 22 ч., същото не важи за обектите наоколо и в петък вечер язовирът беше огласян от силна и недотам приятна музика от няколко места.

Собствениците много ни допаднаха, особено Яна, с която се заприказвахме около децата и веднага си “кликнахме” 🙂 И като казах, че са много отзивчиви – освен по време на престоя ни, ни съдействаха и след това. Оказа се, че сме забравили някъде из къмпинга колелото на Ида и Яна бързо го откри и ни го изпрати по куриер, за което отново благодаря! Със сигурност ще се върнем и това лято!

Еко къмпинг “Батак” работи от началото на май до края на септември.

Още отзиви за къмпинги в България и из Европа, четете тук 🙂

Author: Вики

Запален планинар, колоездач и скиор, обичам да прекарвам времето си в планината и зиме, и лете. Харесвам хубавата храна и вино и обожавам да пия качествено кафе! Обичам книгите и музиката, както и да пътувам със семейството си. Майка съм на красиво момиченце на име Ида.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

53  +    =  61

Related stories