Места

На къмпинг в Албания – Lake Shkodra Resort

Share this post

Има места, в които е невъзможно да не се влюбиш. Места, чиято красота те кара неволно да се усмихваш. Места, където си в абсолютен покой. Където си просто.. щастлив.

Езерото Шкодра и прекрасният къмпинг, разположен на брега му, са едно от тях.

Днес ви каня на виртуална разходка из това райско място и ви пожелавам от сърце да го посетите и вие!

Shkodra Lake Resort се намира на самия бряг на едноименното езеро, в северната част на Албания (на около 2 часа от Тирана и Дуръс) и на по-малко от половин час от Черна гора. За нас беше спирка по маршрута ни от Дуръс (Драч) към Будва и по план тряваше да останем само две вечери, но удължихме престоя си с още една нощувка. И, повярвайте ми, никак не ни се тръгваше дори тогава.

Къмпингът е просторен и изключително зелен – тревичката е ниска и поддържана, навсякъде има дървета, които осигуряват естествена сянка над местата за къмпингуване, а основните обекти са свързани от криволичещи каменни пътечки. Величествените планини в близост допълват спиращия дъха пейзаж.

Тъй като пътувахме в “пост-пандемична” обстановка (месец юни 2021 г.), къмпингът не беше пълен, но имаше достатъчно хора, че да не се усеща пуст. Заради големите си размери (2.5 хектара) и обширните зелени площи, смятам, че дори в обичаен пиков сезон човек би могъл да има уиединение.

Като във всеки къмпинг, може да се настаните със собствена палатка или каравана на някое от обособените места, или да се възползвате от “глемпинг вариантите”, които Shkodra Lake Resort предлага – палатки тип “шатра”, високи дървените къщички, голяма дървена къща на два етажа или симпатичен фургон. Въпреки че си носехме палатка, ни се стори страхотна възможност да спим в дървената къщичка и веднага я запазихме.

Резервация може да се направи директно от сайта на къмпинга, а за къщичките – и от букинг. Цените за мен са напълно разумни (около 7 евро/човек за настанените в палатка/каравана и около 15 евро/човек за другите варианти, макар, ако съдя от коментарите, са по-високи от тези в други къмпинги)

Пред всяко място за настаняване има кът за отдих с частна масичка, хамак и дървени шезлогни.

Палатките са снабдени с вантилатор, а в къщичката ни разполагахме с климатик (определено имаше нужда от такъв). Собствен санитарен възел и баня имат само голямата двуетажна къща (Lodge) и фургонът (Shepard’s Hut), а дървените къщички и палатките ползват общите хигиенни помещения.

Последните се поддържат в отлично състояние и не сме имали никакъв дискомфорт да ги използваме, дори с няколко месечно бебе. Душовете и тоалетните са индивидуални, а не просто кабинки, има “семейни тоалетни” с място за повиване, както и перално помещение, където, срещу допълнително заплащане (4 евро), може да се използват пералня и сушилня (ние се възползвахме, за да “освежим гардероба” си, преди да продължим към Черна гора).

По време на престоя си предпочетохме да не се занимаваме с пазаруване и приготвяне на храна (въпреки че това е голяма част от чара на обичайното къмпинг преживяване) и всеки ден закусвахме и вечеряхме в ресторанта на къмпинга.

Разположен е на брега на езерото, точно зад плажната част, и сервира добра вариация от храни и напитки. Цените са в евро и сами по себе си не са високи, но са завишени в сравнение с обичайните за района. И все пак – удоволствието да изпиеш чаша капучино сутрин, докато си заровил крака в мекия пясък, или да си кажеш “наздраве” с любимия, докато наблюдаваш приказния залез над спокойните води на езерото, са неща, на които не може да се постави етикет.

Залязващото слънце може да наблюдавате и от водните колела и лодките под наем, или просто да поплувате във водите на езерото (нещо, което е далеч от зоната ми на комфорт, но Тео и Дария не пропуснаха да осъществят).

Оставащите на сушата никак не са за оплакване, разбира се. Ние с Давид се гушкахме щастливо на плажните шезлонги, който са безплатни за гостите на къмпинга, или си играехме в зелената тревичка.

И ако все още не сте убедили, че Lake Shkodra Resort е приказно място за семейна почивка сред природата, в следащата статия ще ви разкажа за две чудни места в близост, които посетихме, и ще направят преживяването ви в къмпинга още по-забележително!

Очаквайте скоро!

(Последвайте ни в Инстаграм и харесайте страницата ни във Фейсбук, за да не изпуснете още идеи за щастливи семейни приключения!)

Author: Биляна

Здравейте! Казвам се Биляна и съм майка на две прекрасни деца – Дария (5г.) и Давид (1г.). За скромната си възраст децата ми са посетили близо 30 държави на 3 континента (някои повече от веднъж), летели са със самолет, пропътували са хиляди километри с кола, плавали са на всякакъв вид лодки, возилили са се на най-бързите влакове, но най-важното: откривали са света в прегръдката на своите щастливи родители. С историите си искам да ви покажа, че животът не спира с появата на детето. Че да пътуваш е възможно. И приятно. И удовлетворяващо. Искам да ви споделя личния си опит, за да ви направя по-подготвени и спокойни да опитате. Затова, прочетете. И се вдъхновете за своето пътешествие! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

65  +    =  72

Related stories