Куфар / Полезно

За разликите между самар и ергономична раница и нашият опит с Deuter Kid Comfort

Share this post

Често получаваме въпросът какво приспособление използваме за носене на децата при преходи в планината. В този пост ще споделя какъв е нашият опит с т.нар. “самари” – специални туристически раници, пригодени за носене на дете, по какво се различават те от ергономичните носилки и какви предимства смятам, че имат едните и другите. В поста ще намерите и кратко ревю на предпочитаната от нас марка Deuter.

Дали защото преди 5-6 години бебеносенето в България далеч не беше толкова популярно, или защото аз не съм обръщала внимание на носещите родители в града, преди да забременея свързвах носенето на бебе именно с туристически самари, които съм виждала по планините. Скоро след като забременях с Ида, научих и за ергономичните носилки – слингове и ерго раници, които се превърнаха в истинска страст за мен и които, без колебания, мога да нарека най-полезните и незаменими вещи в отглеждането на бебето. През първата година след като Ида се роди, успешно ползвахме слингове и различни раници както за ежедневието, така и за преходи в планината. С нейното порастване обаче, решихме да изпробваме и туристическия самар като вариант и, от днешна гледна точка, мога да кажа, че и двата типа носилки имат своето място в планинския туризъм с деца.

Първата ни ергономична раница на марката Isara

Но, първо,

какво точно представлява самарът за носене на дете?

За разлика от ергономичните носилки, които имат изцяло мека и прилягаща по тялото на носещия и детето структура, самарът притежава оформена от плат и твърди укрепващи елементи седалка, в която детето сяда. То не е долепено директно до носещия, а обезопасяването става със специални колани. Самарът има и метална стойка, която осигурява стабилност при оставянето му на земята. За комфорт и оптимално разпределение на тежестта, самарите са снабдени с широк колан и презрамки. От моя гледна точка този вид носилка не е подходяща за ежедневна употреба в града, но може да бъде много полезна в планината.

Туристически самар за носене на дете Deuter Kid Comfort

Самарът, който ние сме използвали е на любимата ни марка за туристически раници – Deuter. Марката предлага различни модели, така че можете да изберете такъв, който максимално отговаря на нуждите ви. Характерно за всички тях е високото качество и издръжливост на материалите, оптимизираната конструкция, която позволява добро регулиране спрямо нуждите на носещия и добро разпределение на тежестта. Въпреки малко по-високата цена от някои други продукти на пазара, ги препоръчвам с две ръце! Покупката на техен самар е инвествиция, защото лесно можете да го продадете след като приключите с употребата му – от опит мога да кажа, че техните раници са изключително здрави и издръжливи (вкъщи имаме такива на 10+ години, които са употребявани активно и нямат никакви дефекти). Голям плюс е и съществуването на модел, оптимизиран специално за жени – по-лек, с по-тесни презрамки, различна форма на колана и други особености, съобразени с женската анатомия. Някои от моделите са по-базови и аксесоарите като сенник, възгавничка за сън и стремена трябва да се купят отделно, което силно препоръчвам. Тук обобщавам малко информация за самарите на марката, а сравнението между самар и ергономична раница можете да прочетете по-надолу:

От къде: магазините за туристическа екипировка, например Стената или Декатлон или втора ръка

Цена: 219 – 704 лв. за различните модели; четете внимателно описанието, защото част от аксесоарите като сенник, възглавничка и стремена може да не са включени към самара

Възраст на детето, за която е подходяща: минимум 6 м. (детето трябва да седи самостоятелно!); горна граница за възрастта няма, но ограничението в теглото е максимум 18 кг.

Полезно за: планински туризъм

Тегло/размер: 2,6 – 3,5 кг. за различните модели

Параметрите, които производителя предоставя и повече информация за оптделните модели, можете да намерите тук

И така, какви са разликите между ергономична раница и туристически самар и как да изберете между двете?

На първо място, съществена разлика има в позата, която детето заема в носилката. Докато в ергономичната раница е осигурена т.нар. М-позиция на крачетата (коленете са по-високо от дупето), С-образна извивка на гърба и добра подкрепа на цялото тяло на бебето, което се обляга върху носещия, то в самара детето е седнало, с изправен гръб, а крачетата висят свободно надолу. Подкрепа за главата липсва. Това не е проблем за по-големо дете, осигурява по-голяма свобода и дори може да изглежда по-удобно в очите на възрастните, които са свикнали да заемат подобна позиция, но не е подходящо за малки бебета. Именно поради тази причина, на първо място при избора на вид носилка определяща е възрастта на детето. Докато регулируемите ергономични раници могат да се използват още от втория или третия месец на детето (според нивото на двигателното му развитие, теглото, размерите и избрания модел носилка), то за да бъде носено безопасно и комфортно в самар, бебето трябва да може да седи самостоятелно. Такъв контрол повечето деца придобиват след навършване на 6 м, а дори и по-късно. Така че, ако търсите носилка, подходяща за детето през първата половин година от живота му, се насочете или към ерго раница или към слинг. Поради липсата на поддръжка в М-позиция на крачетата на детето (която може да бъде преодоляна в известна степен чрез ползването на стремена) в самара, както и липсата на подкрепа за главата, моето лично мнение е, че той не е добър избор за дълги целодневни преходи с дете, което не е навършило 1 г., но би могъл да се ползва за по-кратки такива.

Втората съществена разлика е в позицията на детето спрямо носещия и усещането, което се създава за родителя. Самарът се носи само на гръб, възрастният няма пряк досег с детето и директен визуален контакт (но можете да ползвате малко огледало или предната камера на телефона, за да наглеждате детето). Ергономичната раница може да бъде носена и отпред, и на гръб, като за второто отново е препоръчително детето да седи самостоятелно. С ергономичната раница човек има по-скоро чувството, че носи увеличено тегло, но не и отделен от тялото си товар (най-близко е до усещането през бременността, макар и центърът на тежестта да е по-високо), докато със самара чувството се доближава повече до носенето на туристическа раница с подобни размери и тегло. Значителна разлика има и в теглото на двата типа носилки – самарите имат в пъти по-голямо собствено тегло (заради металните елементи и по-тежките материали) от една ергономична раница.

Въпреки че позволяват регулация спрямо височината и телосложението на носещия, някои самари може да са прекалено големи за по-дребни хора и най-вече жени.

Наличието на метална стойка позволява самарът да бъде свален и оставен в изправено положение, което може да е плюс, ако детето спи и искате да си починете без да го сваляте от раницата.

Твърдата конструкция осигурява и относително по-голема безопасност за детето при падане на носещия, но според мен това не винаги компенсира други недостатъци, а именно, че размерите и инерцията на самара го правят по-неудобен по труден, пресечен терен и особено при слизане от стръмни места.

Заради липсата на директен контакт между телата на носещия и детето, помежду им не протича такъв топлообмен, както с ергономичната раница. С други думи, самарът пази по-хладно, което може да е огромен плюс в горещо време, но може и да е недостатък при студено такова (имайте предвид, че докато са в носилката, децата се движат доста по-малко от вас и могат да измръзнат без да усетите). Голямо предимство на самара при летни преходи е възможността да се постави сенник, който да пази детето от слънцето. Някои модели имат и вграден такъв.

На трето място, самарите обикновено имат джобове за багаж с различна вместимост, нещо, което ергономичните раници не предлагат. За нас това също е основен фактор при вземане на решение каква носилка е подходяща за даден преход – как ще разпределим багажа. С ергономична носилка винаги остава вариант да се носи отделна раница на гърба на родителя, който носи детето.

В този случай общото тегло на товара на гърба ми беше близо 20 кг.

Заради различната конструкция и функционалност, и двете носилки могат да бъдат от полза на родителите, които активно искат да правят преходи с детето си в планината 🙂

Ако детето ви е във възраст, която позволява употребата и на двете, моят съвет е при избора да вземете предвид следните неща:
особености на прехода като продължителност, терен, ще ползвате ли лифт (и какъв) за изминаване на част от разстоянието; ако ще ползвате седалков лифт, имайте предвид, че детето не може да остане в самара по време на возенето и ще трябва да го държите в себе си;
какви ще бъдат атмосферните условия – температура, ще има ли валежи, силно слънце или вятър; съобразете облеклото на детето с това как ще го носите – близо до тялото си или не; ако изберете да е в ергономична раница, не забравяйте шапката за слънце при ясно време; ако очаквате лошо време, помислете как може да запазите детето от дъжд и вятър (в ергономичната раница можете да ползвате специална дреха за бебеносене, а ако изберете самар и той има сенник, може да приспособите дъждобран или яке, с което да покриете пролуките отстрани);
колко багаж ще вземете и как ще го носите; не забравяйте да сметнете и теглото на самата носилка, и спрямо продължителността на прехода, да прецените дали ще можете да се справите с товара;
кой ще носи детето и удобна ли му е съответната носилка – това се установява най-добре по метода проба – грешка, но не е препоръчително да се впуснете в дълъг преход с носилка, която пробвате за пръв път;
допълнителни особености, свързани с детето, например: как ще се храни (за кърмените бебета може да е по-удобно да се намират в ергономична носилка на гърдите на майката и да се хранят в движение); за по-дълги преходи помислете каква част от времето детето ви вероятно ще прекара в сън и съответно дали в самара може да спи удобно (Deuter предлагат възглавнички, които да се закачат на раницата, за да може детето да облегне глава); ако детето ходи самостоятелно, ще го пуснете ли да се придвижва само по част от терена (ако отговорът е “да” и ще ходи по значителна част от маршрута, аз бих се спряла по-скоро на ергономичната раница като по-лека и компактна).

При всички положения – не забравяйте щеките 🙂

Ако имате още въпроси или искате да споделите и своя опит по темата, ще се радваме да прочетем в коментар! Пожелаваме ви приятно и безаварийно ходене в планината!

За да не изпускате ревютата и на други полезни за път вещи – харесайте страничката ни във Фейсбук!

Author: Вики

Запален планинар, колоездач и скиор, обичам да прекарвам времето си в планината и зиме, и лете. Харесвам хубавата храна и вино и обожавам да пия качествено кафе! Обичам книгите и музиката, както и да пътувам със семейството си. Майка съм на красиво момиченце на име Ида.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

64  +    =  66

Related stories

5 продукта на Шушулка, които взимаме на път лятото