Места / Накъде

Къмпинг Лакара, Халкидики

Share this post

След като миналото лято се сдобихме с голяма палатка и какви ли не пособия за живот на открито, решихме, че ще е чудесно да завършим сезона с къмпингуване някъде на морския бряг. Избрахме Lacara camping&bungalows на гръцкия полуостров Халкидики по препоръка на наше приятелско семейство, което редовно отсяда там. Последните години ходим на Тасос, но този път разполагахме с малко време и решихме, че не си струват разходите за ферибот, а и малко разнообразие няма да ни бъде излишно. И не сбъркахме, Лакара много ни допадна. Мира и Алекс, благодарим ви, че ни показахте това чудесно място!

Къмпинг Лакара се намира на Ситония, средният ръкав на полуостров Халкидики, на 8км. от Вурвуру. Условията са чудесни – без да бъде луксозно, има всички базови удобства, спокойно е, и най-важното – плажът е достъпен и красив. Освен места за палатки и каравани, къмпингът предлага и настаняване в три различни категории бунгала, както и каравани под наем. Пътят от София до входа на къмпинга е малко над 400 км. и ни отне не повече от 5 ч. с почивките. Повече информация за различните категории настаняване и цени можете да откриете на сайта: http://www.lacaracamping.gr/en/

Къмпингът се намира много близо до плажната ивица, но има достатъчно дървета, които държат сенчесто и прохладно през деня. От едната страна минава малка рекичка, която се влива в морето, а от другата е оградено със скали и се получава много симпатично и закътано местенце. По мое впечатление на плажа не идват външни посетители, макар достъпът да е свободен.

Плажната ивица не е голяма. Плажът е пясъчен, а морето напред е плитко. Ако продължите към скалите вляво и пресечете 50 метра по тях, ще се озовете на две малки закътани пясъчни заливчета, които бяха предпочитани от нас заради есествената сянка на скалите по обяд и заради усамотението. От тях не се вижда основната ивица и имаш чувството, че си напълно сам с морето 🙂 Единственият недостатък е, че сянката пада рано и след 18 часа на плажа става доста студено.

Къмпингът разполага с достатъчно санитарни помещения, така че не ставаше навалица. Макар баните и тоалетните да бяха старички, се поддържаха чисти. Много приятна екстра е възможността да ползваш общите хладилници, нещо, което ни липсваше по време на пътуването ни из Италия. Има и възможност да се използва електричество на парцела срещу доплащане, от което ние не се възползвахме. Готвехме на газов котлон и барбекю, а телефоните си зареждахме в общите контакти.

На територията на къмпинга има магазин, зареден с всичко, което обичайно можете да откриете в магазините в гръцките курорти, включително пресни плодове и зеленчуци. Ние носехме от София някои продукти, освновно месо за барбекюто, тъй като Мира ме беше предупредила, че на място можем да намерим само замразено. Сутрин в магазина имаше и прясно изпечени закуски.

Семействата с деца са основните посетители на мястото и разбира се, не липсват забавления за децата – има три детски площадки, една от които се намира на плажа, а другите две на сянка между парцелите.

На плажа има бар, който функционира по добре познатата гръцка схема: срещу минимална консумация можете да ползвате без да доплащате чадъри и шезлонзи. Музиката е доста силна, така че не е подходящо да се настаните наоколо, ако планирате децата да спят на плажа. Малко по-нататък пък е ресторантът, който предлага традиционните гръцки вкусотии и от който ние останахме доста доволни. Мястото разполага и с голям детски кът на полузакрито, което се оказа супер за дъждовните дни. Цените през миналия сезон, когато отсядахме, бяха обичайните – фрапе или малка бира около 2,5-3 евро, основните ястие бяха от порядъка на 8-10 евро.

Накратко, ако като нас обичате природата и спокойствието и не държите на лукс, препоръчвам къмпинг Лакара за морска почивка с бебе или дете 🙂 Само не забравяйте да се снабдите с репелент! Местните комари са свирепи 😀 Ние планираме тази година задължително да се върнем за по-дълго.

За щастие се оказа, че Мира и Алекс могат да ни правят компания за пътуването. Ида и децата им (момиченце на нейната възраст и момченце на 7 г.) се разбират много добре и това гарантира весело и лежерно прекарване на всички. В комбинация с живота на палатка, който дава огромна свобода на децата, се получи страхотна почивка.

Мира и Алекс бяха пристигнали ден преди нас и ни пазеха парцел до техния. Установихме лагера като направихме общ кът за хранене и за готвене, опънахме хамаци и разни забавления за децата. Местата ни бяха в близост до реката, където е много спокойно и прохладно, а плажът е на 2-3 минути ходене.

За пореден път по време на това къмпингуване усетих каквко улеснение е детето да има компания. Така възрастните можем доста повече да мързелуваме и да оставим малките сами да си измислят игри и да се забавляват. През повечето време трябваше просто някой да ги наглежда с половин око, така че да не се отдалечават от нас и никой да не се озове в морето без надзор.

Прекарахме дните си много лежерно – за целия престой не излязохме нито веднъж от къмпинга. След доста активното лято, точно това беше почивката, от която имахме нужда. Децата бяха много щастливи – от събуждането сутрин започваха да се търсят и прекарваха целия ден заедно в безгрижни игри и смях по плажа, а вечер влизаха в някоя от палатките и се забавляваха да скачат по надуваемите дюшеци, да рисуват, да разглеждат книжки и какво ли още не. След като си легнеха, ние продължавахме да си говорим, изтегнати на къмпинг столовете между палатките.

Разглеждайки снимките докато пиша поста, направо закопнях да повторим в края на това лято! Винаги съм обичала спането на открито и вече не мога да си представя по-добра семейна почивка от това 🙂 А вие ходите ли на къмпинг с децата? Споделете места, които сте посетили и са ви харесали!

А ако все още не сте – харесайте ни във Фейсбук!

Author: Вики

Запален планинар, колоездач и скиор, обичам да прекарвам времето си в планината и зиме, и лете. Харесвам хубавата храна и вино и обожавам да пия качествено кафе! Обичам книгите и музиката, както и да пътувам със семейството си. Майка съм на красиво момиченце на име Ида.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

7  +  3  =  

Related stories