Места / Накъде

Празник на лимона в Ментон, Франция

Share this post

Слънчев февруарски ден на Fête du Citron в Ментон

Разположен на брега на Средиземно море, една от “перлите” на Френската ривиера – Ментон, заслужава посещение по всяко време на годината. Ние обаче имахме късмет да сме там точно по време на едно събитие, уникално по своята природа, което привлича повече от 200 000 души всяка година – Фестивалът на лимона.

Ментон се намира само на 19 км от Ница в посока италианската граница. Пътуването с влака е приятно и красиво и отнема около половин час, а цената за възрастен е около 10 евро за двупосочен билет.

Ментон има богата и интересна история, като сведенията за града датират от 10 век.  През деветнайсти век е бил за кратко независима република, а в последствие е бил част от княжество Монако. Бидейки почти на границата между две държави, е бил обект на политически претенции както от Италия, така и от Франция, но в крайна сметка остава част от френската държава.

Ментон има известна ботаническа градина и стар град, разположен на висок хълм с красива панорама, до които обаче не стигнахме, тъй като бяхме дошли специално за фестивала.

Защо точно тук се провежда този оригинален празник? Ментон е дом на уникален сорт лимон, популярен и високо ценен в гастрономията. Има силен аромат, тъй като е богат на етерични масла, по-блед цвят и леко продълговата форма.

За този специален лимон се разказват дори легенди – според преданието, когато Адам и Ева напуснали рая, Ева взела със себе си златен плод. Боейки се от Божият гняв, Адам настоял Ева да остави плода, но тя казала, че ще го зарови само на място, подобно на това, от което го е откъснала. Когато един ден стигнали до залива Гараван в Ментон, той им напомнил на райските градини и така в този град поникнал за пръв път ароматният цитрус.

Истина или не, по време на 15-те дни през февруари, Ментон наистина е райско кътче с лимонов дъх.

В градините на Биове се разположени великолепни няколко метрови фигури, направени изцяло от цитруси. Лимоните и портокалите не се нараняват, тъй като се закрепват за металното скеле с малки гумени ластичета (представете си за колко време се изгражда подобна композиция!)

Всяка тематична инсталация е и индивидуално озвучена със собствена музика, която съдейства за подходящото настроение.

Любопитно е също така, че за направата на фигурите не се използват прочутите ментонски лимони – освен, че са ценни, всъщност дори цялата годишна продукция да се събере на едно място, не би била достатъчна за изграждането на мащабните инсталации.

Посещението на фигурите е напълно безплатно, както са и голяма част от работилниците и изложението на орхидеи на закрито.

Билети се купуват за фестивалните шествия, които ние пропуснахме, тъй като решихме, че карнавалът в Ница ще ни е достатъчен за този път 🙂 Ако друг път се окажем в Ментон през февруари, със сигурност ще отидем!

След като се разходихме спокойно около пъстрото изложение, пихме лимончело и свежа лимонада, купихме си за спомен лимоново сапунче и сладко от цитруси, решихме, че не можем да пропуснем да хапнем и някой лимонов десерт.

Избрахме симпатична пекарна в близост – Jean Luc Pele с вкусни сладкиши и съвсем нормални цени, така че я препоръчвам за кратка спирка за презареждане.

Хапнали, се запътихме към дългата плажна ивица за игра с камъчетата (такова е крайбрежието на север – няма пясък) и след обяд се върнахме обратно в Ница, където с нетърпение очаквахме да посетим първия си карнавал

Разказ за него и останалите места, които посетихме на Френската ривиера – очаквайте скоро в блога 🙂

А дотогава – много ще ни зарадвате, ако ни последвате във Фейсбук и Инстаграм, защото не спираме да пътуваме и да откриваме нови места, които нямаме търпение да споделим с вас!

Author: Биляна

Здравейте! Казвам се Биляна и съм майка на две прекрасни деца – Дария (5г.) и Давид (1г.). За скромната си възраст децата ми са посетили близо 30 държави на 3 континента (някои повече от веднъж), летели са със самолет, пропътували са хиляди километри с кола, плавали са на всякакъв вид лодки, возилили са се на най-бързите влакове, но най-важното: откривали са света в прегръдката на своите щастливи родители. С историите си искам да ви покажа, че животът не спира с появата на детето. Че да пътуваш е възможно. И приятно. И удовлетворяващо. Искам да ви споделя личния си опит, за да ви направя по-подготвени и спокойни да опитате. Затова, прочетете. И се вдъхновете за своето пътешествие! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

  +  30  =  39

Related stories