Накъде

На преход: хижа Беговица и Кукленско езеро в Пирин

Share this post

Днешният пост ще бъде кратък откъм текст, защото искам да наблегна на красивите снимки от това любимо място в Пирин. Надявам се да ви допадне този формат, а ако имате въпроси или искате да научите подробности за прехода – пишете ни в коментар!

Хижа Беговица (известна и като хижа Каменица) се намира в Национален парк Пирин, на около час път с кола от град Сандански и е удобен изходен пункт за преходи в района. За да стигнете до нея, трябва да минете през местностите Туричка черква и Попина лъка (до тук пътят е асфалтиран и добре поддържан), след което имате избор: да продължите с кола по черния път към хижата още около 10 км. или да минете пеша и напряко по маркираната туристическа пътека, чиято продължителност е около 2 – 2.5 часа. Имайте предвид, че пътят може и да не е проходим с лека кола по всяко време, включително и през лятото, ако е имало по-обилни валежи.

Хижа Беговица ни изненада приятно с вкусна храна (не пропускайте крем – карамела, ако има!), а Ида си намери нов приятел – едно малко игриво коте, което преследваше през цялото време. От хижата можете да стигнете до няколко ключови места в Северен Пирин – заслона Тевно езеро, заслона Спано поле, хижа Пирин. Върховете, които можете да качите в района – Яловарника, Зъба, Куклите, Каменица са много красиви.

Ние пренощувахме на хижата една вечер и на другия ден направихме преход до Кукленско езеро – едно от многото красиви места в района, което се намира по маршрута към хижа Пирин, точно под връх Куклите, както подсказва името му. Преходът не е дълъг, но не бих го препоръчала на начинаещи в трекинга, особено с бебе или малко дете – последната част от него минава през няколко пояса от големи морени и завършва със стръмна пътека по почти отвесната стена преди езерото. На места не липсва и клек, но за щастие пътеката е просечена и можете да преминете спокойно, стига дa не се отклонявате от нея. Ако решите да пробвате прехода следвайте жълтата маркировка и бъдете внимателни да не изпуснете къде се отклонява тя от пътеката през долината, за да пресече реката. След като стигнахме езерото, оставихме част от багажа и се изкачихме още нагоре, до премката между връх Куклите и връх Зъба, от където се разкриват страхотни гледки към Северен и Южен Пирин. Планирахме да качим Куклите, но се отказахме заради силният вятър, който брулеше по билото, и след няколко бързи снимки се върнахме обратно.

Ако искате просто да се разходите приятно в района, можете да тръгнете по долината на река Беговица и да спрете до там, докъдето ви стигат силите. Денивелацията по пътеката е плавна, околността е много красива и подходяща за пикник.

За да видите снимките в голям формат, просто кликнете върху първата и използвайте стрелките за навигация 🙂 

Author: Вики

Запален планинар, колоездач и скиор, обичам да прекарвам времето си в планината и зиме, и лете. Харесвам хубавата храна и вино и обожавам да пия качествено кафе! Обичам книгите и музиката, както и да пътувам със семейството си.
Майка съм на красиво момиченце на име Ида.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5  +  3  =  

Related stories