Без категория / Полезно

С бебе на път: Безопасно пътуване

Share this post

Когато имаш бебе, се научаваш постоянно да държиш очите си “на четири”, за да не допускаш то да изпадне в опасна ситуация. Колкото по-подвижно става детето, разбира се, толкова повече такива ситуации биха могли да възникнат. Вярваме, че като отговорни родители, отдавна сте обезопасили средата в дома си, но когато сме на път, честно не можем да контролираме обстановката в такава степен. Ето нашите трикове и полезни дребни вещи, с помощта на които правим престоя си извън дома по-безопасен за детето и по-спокоен за нас.

На първо място, огледайте добре обстановката и набележете потенциалните опасности – остри предмети, електрически контакти, козметика, лекарства, битова химия в обсега на детето.

Много важно е да направите това именно от неговата перспектива и височина – в противен случай можете да пропуснете нещо, което е видимо и достъпно за него, а за вас – не (както разбрах аз самата по трудния начин, но за това – накрая). През зимния сезон обърнете внимание и на източниците на топлина – особено ако има камина/печка на дърва. В зависимост от двигателното развитие на бебето, помислете и на кои места би било опасно да го оставите да се придвижва само – например стръмни стъпала, периметърът около тежки и нестабилни предмети и тн.

След тази бърза проверка, помислете кои от опасностите бихте могли лесно да елиминирате – например като заключите шкафа с битовата химия – ако има такава възможност, възползвайте се, за да си спестите малко стрес. В това начинание могат да ви помогнат познатите джаджи, които вероятно ползвате и вкъщи – предпазители за контакти, предпазители за шкафове (можете и да импровизирате като завържете/залостите вратите на шкафа с нещо, което имате под ръка) или просто позиционирането на опасните предмети на високо, където детето не може да ги достигне. С останалите – бъдете нащрек!

Нещо, което лесно може да убегне в суматохата – източник на опасност може да бъде и собствения ви багаж. Помислете дали не носите в него предмети, до които детето не трябва да има достъп (аптечката ви за път например, батерии или дребни предмети, с които детето би могло да се задави) и се погрижете при разопаковането да ги оставите на недостъпно място.

И за финал ще споделя една неприятна случка, която преживяхме навръх Нова година в къщата в Априлци – не бяхме обърнали внимание на една кутия с капсули препарат за пране, поставена на нисък рафт до пералнята. Докато приготвяхме вечеря, Ида беше успяла да я измъкне, отвори, да извади последната останала капсула и да я сложи в устата си. Всичко стана за не повече от минута, въпреки че бяхме на метри от нея, точно в този момент никой не я наблюдаваше и докато реагираме, белята беше станала. Разбира се, веднага потърсихме лекарска помощ и за наше облекчение се оказа, че е погълнала минимално количество от препарата. За щастие нямаше никакви последици за здравето. Все пак случката ни коства много стрес за всички и двудневен престой под лекарско наблюдение в болницата в Ловеч (където за наш късмет попаднахме на страхотен лекар) – нещо, което определено не бих искала да се повтори.

Ако се сещате за още идеи или имате въпроси по темата, ще се радваме да ги прочетем в коментар!

Author: Вики

Запален планинар, колоездач, начинаещ скиор, обичам да прекарвам времето си в планината и зиме, и лете. Харесвам хубавата храна и вино и обожавам да пия качествено кафе! Обичам книгите и музиката, както и да пътувам със семейството си.
Майка съм на красиво момиченце на име Ида.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Related stories

%d bloggers like this:

Warning: include_once(/home/babieson/public_html/wp-content/plugins/psn-pagespeed-ninja/ress/ressio.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/babieson/public_html/wp-content/plugins/psn-pagespeed-ninja/public/class-pagespeedninja-public.php on line 261

Warning: include_once(): Failed opening '/home/babieson/public_html/wp-content/plugins/psn-pagespeed-ninja/ress/ressio.php' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php73/root/usr/share/pear') in /home/babieson/public_html/wp-content/plugins/psn-pagespeed-ninja/public/class-pagespeedninja-public.php on line 261

Fatal error: Uncaught Error: Class 'Ressio' not found in /home/babieson/public_html/wp-content/plugins/psn-pagespeed-ninja/public/class-pagespeedninja-public.php:263 Stack trace: #0 [internal function]: PagespeedNinja_Public->ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/babieson/public_html/wp-includes/functions.php(4552): ob_end_flush() #2 /home/babieson/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(288): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/babieson/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(312): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/babieson/public_html/wp-includes/plugin.php(478): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/babieson/public_html/wp-includes/load.php(947): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/babieson/public_html/wp-content/plugins/psn-pagespeed-ninja/public/class-pagespeedninja-public.php on line 263