Накъде

Сингапур – модерна азиатска приказка

Share this post

Сингапур – разположен само на 719 кв.км., този азиатски град-държава е изумителна смесица от светлини, аромати, вкусове и преживявания, които няма как да оставят никого равнодушен. В него всеки може да открие по нещо любимо, а най-прекрасното е, че пътешествието до там с малко дете е като сбъдната мечта – Сингапур е идеалната дестинацията, ако търсите екзотична, но сигурна и спокойна почивка, по време на която няма да ви се налага да мислите за много неща, защото всичко е уредено, така че на вас да ви е удобно.

Но всичко по реда си. Нека да започнем с Полета до там и обратно.

20180520_013016
“Униформата ми” за полети – тениска, удобна за кърмене + широк 7/8 панталон с висока талия (не се мачка, не си личи, ако е изцапан, съхне бързо и не спира кръвообръщението)

За последните месеци имахме щастието да посетим няколко пъти Сингапур – първия път (през месец май) като крайна дестинация, а втория път (през октомври) като междинна спирка към едно още по-далечно пътешествие, за което ще си говорим в следващия ми пост.

Singapore - flightВерни на себе си, отново летяхме с турските авиолинии и смело мога да заявя, че полетите с тях са наистина чудесни! Въпреки че Дария все още няма 2 години и би трябвало да се вози седнала в мен, служителите на летището всеки път правят така, че да ни оставят три свободни седалки, за да се возим комфортно (за което от сърце им благодаря!).

Както бях споменала и в статията ми за Китай, не препоръчвам “бебешките” места на bulkhead-a. На прибиране нарочно се возихме на тях, за да проверя информацията, която ви давам, и това се превърна в най-тежкото ни пътуване: Дари (на 1г. и 4 м.) не се побираше в кошчето за сън, другото бебе, което беше на същия ред плачеше често и я будеше, краката ми изтръпнаха, защото, поради липса на предна седалка, нямаше къде да ги вдигна и, въпреки че го знаех, забравих предварително да си извадя телевизора, а след като сложихме кошчето вече не можех.. Ярко светещия през цялата нощ телевизор дори няма да го коментирам. Лично аз бих предпочела 10+ часа с бебе в скута, отколкото това приключение, но ако все пак ви се рискува и имате позитивен опит – споделете ми, може би аз не правя нещо като хората. 🙂

Singapore - koshche samolet

Полетът до Сингапур от Истанбул е с продължителност около 10 часа и самолетът каца в Сингапур в 17 часа тамошно време, затова хвърлете едно око на поста ми за Китай, за да прочетете съвета ми за избягване на проблемите с часовата разлика.

Веднъж пристигнали на летище Changi, ви остава само да минете през емиграционните и ваканцията ви започва. Не забравяйте, че пътниците с малки деца са с предимство, така че опашката в ляво е за вас. 

Самото летище е лесно за ориентация, като разполага с няколко прекрасни градини за разходка (препоръчвам, ако чакате вечерния полет на връщане) и детски кът за по-големите деца.

Тук е мястото да си купите и първата си сингапурска сим-карта или поне да си спрете интернета, за да не платите като мен 96 лева за получено WhatsApp съобщение.. 🙂

Комуникацията с местните е улеснена, тъй като английският език е един от четирите официални на острова и рядко се срещат хора, които да не го владеят.

За да стигнете до града, разполагате с няколко опции. Може да използвате метрото (просто следвайте знаците) или, както ние направихме, да се качите на такси. Има специална опашка и персонал, който организира потока от хора. Таксито до центъра на града струва около 20 долара (което е чудесна цена по сингапурските стандарти), изрядно чисто е и е задължително климатизирано (няма как иначе). Ако сте само двама възрастни и едно дете, внимавайте да не ви предложат “семейна кола” – излиза почти двойно по-скъпо от нормалното такси. За опитни пътешественици бих препоръчала използването на апликацията Grab  – това е тамошният вариант на Uber, който излиза почти на половина от цената на таксито. Ако не носите с вас бебешко столче обаче, има вариант да ви откажат да се качите с бебе, тъй като законът разрешава малките деца да се возят без стол само в такситата (въпреки това сме ползвали поне 5 пъти, така че си заслужава риска).

Singapore - marina3

Придвижването в самия град е добре уредено и може да ползвате метрото и автобусните линии (Google Maps е синхронизиран чудесно с транспортната им система и показва с точност маршрутите и времето на пристигане на дадената линия). Ще ви е необходима карта за градския транспорт, в която зареждате определена сума и валидирате при всяко качване и слизане. Можете да я закупите от всяка станция на метрото.

Singapore - gledka ot hotelaОтносно настаняването в Сингапур, трябва да призная – скъпо е. Може да откриете бюджетни варианти, разбира се, основно хостели в китайския квартал, но моята представа за такъв тип пътуване е малко по-”луксозна”. Тео отново беше в командировка и ни настаниха в хотел Pan Pacific Singapore с прекрасна гледка към Marina Bay Sands, в който с радост бих отседнала някой следващ път (надали е лошо да се цамбуркаш в най-високия инфинити басейн в света). Горещо препоръчвам хотела ни, не само заради чудесната локация, а и заради вкусната храна, милия персонал и страхотния басейн, който (по необясними за мен причини) повечето дни работеше почти само за мен и Дария.

Singapore - basein
Дари е облечена със “слънцезащитен бански” – има фактор 50 и спестяване гоненето за мазане 🙂 Този е купен от Angel baby, но има и в Decatlon.

Singapore - basein2

Тук ми се иска да вметна, че ако и вашият партньор има чести служебни пътувания, не е лоша идея да проверите дали няма възможност да го/я придружавате на тях – хем не се налага да сте разделени, хем откривате света заедно, хем семейният бюджет е силно облекчен, тъй като реално само ще доплатите за вашите самолетни билети. Заслужава си да помислите по въпроса 🙂

Singapore - razhodka

Що се отнася до времетоСингапур е целогодишна дестинация, въпреки че, казват, че има “дъждовен” сезон. Слагам думата в кавички, защото, ако през дъждовния сезон вали всеки ден по няколко часа, то през “сухия” сезон вали през ден.. по час. Затова не забравяйте да си вземете чадър – ако не за дъжд, то със сигурност ще ви е полезен, ако облаците са се разкъсали и слънцето се е показало. Климатът е горещ и изключително влажен (което се отразява страхотно на евентуални респираторни проблеми – хремата на Дари изчезна за ден), поради което се подгответе да сте потни през повечето време, особено, ако сте имали неблагоразумието да излезете навън по обяд.

Разлика в дневните и нощните температури на практика няма, но липсата на горещо слънце, прави вечерите и дори нощите, предпочитания период за разходка. Точно заради това и туристическите атракции работят чак до полунощ, а през деня може спокойно да се насладите на почивка, храна и някой прохладен басейн. Все пак някоя друга връхна дреха или шал няма да са ви излишни, тъй като на закрито климатиците работят на макс, като в търговските обекти температурата рядко надвишава 21 градуса, а в офисите – дори 17. И като споменах моловете – в Сингапур са измислили нещо, което аз наричам “студена връзка” – по-големите сгради в центъра (в това число и хотелите) са свързани по между си от мрежа от добре климатизирани молове, като, за да стигнеш от точка А до точка Б, дори не ти се налага да се показваш на жегата навън. Гениално!

Освен чадър и жилетка, ви съветвам да вземете със себе си добър слънцезащитен лосион и спрей против насекоми – последният няма да ви е необходим в града, но ще ви влезе в употреба, ако решите да посетите ботаническите градини през нощта.

Ако и вие обичате храната и наричате себе си foodie, Сингапур ще ви се стори истински рай! Разнообразието е огромно, а вкусовете – завладяващи! И ако храната в магазините и ресторантите е в горната ценова група, то в така наречените hawker центрове нещата са съвсем различни. Тези центрове приличат на познатите ни food courts – големи места за хранене, където има десетки сергийки с разнообразна кухня, но се срещат не само в моловете, а и на открито. Цените тук варират, но рядко надвишават 10 долара (ако искате да пиете 

Singapore-satay
Сатей

бира, добавете 20 долара отгоре!), а любимата китайска пилешка супа на Дари струваше само 4,50. Не съм изпитвала затруднение да намеря подходяща храна за детето, не всичко е люто, но все пак попитайте преди да поръчате. Непременно опитайте известните сатей (Препоръчвам Satay by the Bay) – шишчета с крехко месо или морски дарове в комбинация от интересни сосове. Пийнете следобеден чай с мляко в компанията на традиционния кая тост (kaya toast) или пък един освежаващ сок от захарна тръстика.

Singapore-durian

Ако пък сте уцелили сезона и сте наистина смели – опитайте популярния плод дуриян – само си сложете ръкавици преди това! (Първата хапка е шокираща, но после става малко по-добре. Най-точното описание на вкуса му е крем брюле с чесън.. Но пък какво разбирам аз.. Много хора го харесват 🙂

Може би сте чували, че в градския транспорт (и въобще на публични места извън заведенията) не е разрешено да се консумират храни и напитки. Това е така, но (по неписано правило) забраната не важи за малки деца, бременни жени и възрастни хора. Така че, ако все пак ви се наложи, не се притеснявайте да нахраните малкия човек с вас. Аз лично няколко пъти съм я кърмила в автобуса.

Искам специално да обърна внимание на мита с дъвченето на дъвка. Незаконно е не самото притежаване на дъвки, а внасянето им с търговска цел и продажбата им. Затова, ако наистина държите да дъвчете дъвка – носете си 1-2 пакетчета със себе си – там няма от къде да си купите ;). И в никакъв случай не я хвърляйте на земята.

И като сме на тема забрани – правилата в Сингапур са строги, а наказанията се изпълняват. Но не е нещо толкова страшно – ако пише да не се облягате някъде, просто не се облягайте 😉 Единственият недостатък, който усетихме в това отношение беше, че по време на второто ни посещение тъкмо бяхме махнали пелените на Дария и все още разполагах само с няколко секунди за реакция след известяването на нуждата. А да “полеем” някое храстче със сигурност не беше опция. Затова, колкото и да не ми се искаше, се наложи да походи няколко дни отново с памперс.

Singapore - most

Забавленията и атракциите, които предлага градът, не са малко, но 5 дни биха ви били напълно достатъчни, за да посетите основните. Имайте предвид, че макар и островна държава, Сингапур не е плажна дестинация и, ако искате да съчетаете пътуването си с почивка на някой екзотичен плаж, ще трябва да отскочите до някой от съседните острови или държави – вариантите са много и са само на няколко часа както по въздух, така и по вода с ферибот.

Самият град също може да ви предложи незабравими преживявания, затова не пропускайте да се разходите вечер, точно в 20:00 или 21:00 часа, в Merlion park – езерото пред Marina Bay Sands, за да се насладите на фонтаните и светлинното шоу, които могат да се сравнят само с тези пред Burj al Khalifa в Дубай или пред хотел Bellagio в Лас Вегас. Снимайте се със символа на Сингапур – Merlion, представляващ 8-метрова статуя на митично животно с глава на лъв и опашка на риба.

Singapore - GardensНяма как да пропуснете извънземната красота на светещите дървета в Gardens by the bay, които те карат да се чувстваш сякаш си попаднал в сцена от филма Аватар. Обиколката в градините вечер е пленяваща, но предлага и дневни забавления за най-малките, затова вземете банските на децата (или просто резервни дрехи) и ги пуснете да играят и да се понамокрят в Children’s garden.

Горните предложения са напълно безплатни, но задължително си купете билет за временните експозиции в Gardens by the Bay – ние бяхме запленени от невероятния 20-метров водопад, екзотичните растения от всички краища на света, уханията на разцъфнали цветя и фините капчици вода, които се носят като нежна пара във въздуха. А детето ни имаше възможността да тича щастливо по извития мост, стигащ чак до върха на водопада. Прекрасно!

singapore - gardens2
Арките на снимката всъщност са извиващ се панорамен мост

Направете си дневна, а защо не и нощна, разходка в красивите Ботанически градини. Входът е свободен, а спокойствието и красотата им ще ви очароват.

singapore-gardens1

Singapore - zoo1

С дете или без, няма как да пропуснете да посетите сингапурската Зоологическа градина (намира се в покрайнините на града и таксито от центъра до там е около 20 долара в посока). За да избегнете опашките (макар че и тук семействата с деца са с предимство), си купете билетите онлайн. Задължително си вземете програма на входа (или я проверете в интернет) и обърнете внимание кога се провеждат шоу програмите и е организирано хранене на различните животни. Чувството да усетиш хобота на слона, който взима банан директно от ръката ти е несравнимо и е забавление както за малките, така и за големите.

Друга приятна изненада в зоопарка, беше възможността да се наеме детска количка, от която се възползвахме, защото беше изключително топъл ден, а ние разполагахме само с раница за Дария. Ако сте с няколко малки деца, може да си наемете и друг вид возило – прилича на малко червено ремарке, в което децата се возят заедно и изглежда доста забавно!

Singapore-zoo

Ако децата ви са по-големи, отидете на нощно сафари – звучеше ми наистина интересно, но сметнахме, че няма да е подходящо изживяване за едногодишно дете. Ако сте били – споделете ми дали ви е харесало!

За някое следващо посещение си оставихме и речното сафари (river safari), което също изглежда обещаващо и предлага възможност за интеракция с морските животни.

Singapore - view bar

За финал едно предложение, което не е точно в графа “подходящо за деца”, но пък гарантира страхотно преживяване: Облечете си красивите дрехи и отидете да изпиете по един коктел в най-високия в света бар на открито – 1 Altitude! Заради малкия придружител ще бъдете поканени да си тръгнете по-рано, но емоцията си струва. Входът е 35 долара, срещу които получаваш питие по избор, а на върха ви очаква 360 градусовата гледка, която категорично си заслужава. Когато ние се качихме, Дари първоначално спеше в раницата, но се събуди и беше омагьосана от гласа на певицата – дори я имитираше как държи микрофона си. А да чуеш как пеят на детето ти “Baby shark” на най-високата точка в Сингапур и как цялото заведение идва да му пляска – това е нещо, което се помни цял живот!

Така че, както и да решите да прекарате времето си в Сингапур, съм сигурна, че ви очакват незабравими семейни мигове, затова, ако ви се удаде възможност – не се колебайте, стягайте набързо един куфар, грабвайте децата и заминавайте за една от най-безопасните азиатски държави – заслужава си!

Singapore-bar

А за да не изпускате разказите от пътуванията ни – харесайте ни във Фейсбук!

Author: Биляна

Здравейте! Казвам се Биляна и съм майка на две прекрасни деца – Дария (5г.) и Давид (1г.). За скромната си възраст децата ми са посетили близо 30 държави на 3 континента (някои повече от веднъж), летели са със самолет, пропътували са хиляди километри с кола, плавали са на всякакъв вид лодки, возилили са се на най-бързите влакове, но най-важното: откривали са света в прегръдката на своите щастливи родители. С историите си искам да ви покажа, че животът не спира с появата на детето. Че да пътуваш е възможно. И приятно. И удовлетворяващо. Искам да ви споделя личния си опит, за да ви направя по-подготвени и спокойни да опитате. Затова, прочетете. И се вдъхновете за своето пътешествие! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

  +  87  =  93

Related stories