Куфар

Ергономична раница Тула, стандартен размер

Share this post

Благодарение на нашите приятели от Рошаво, получихме възможност да тестваме една от най-популярните ергономични раници в България, всепризната класика и фаворит на доста бебеносещи родители – Tula Standart. За кратко ревю, вижте по-долу.

Преди да продължим с подробното ревю, едно кратко пояснение в случай, че не сте на “ти” с моделите на Тулa: Тула предлагат три размера ергономична раница: стандартен размер (Tula Standart), регулируема раница стандартен размер (Tula Free-to-grow) и тодлър размер (Tula Toddler). Разликата между първите две е, че освен възможност за регулиране на височина, Tula FTG предлага и опцията за регулиране на широчината на платката с три различни позиции и поради това позволява носене на доста по-малко дете, отколкото стандартната такава. Най-широката позиция на платката съвпада по широчина с тази на стандартната Тула, тоест горната граница би била еднаква за двете носилки. А за колко голямо дете е подходящ стандартният размер на Тула? Както всяка друга ергономична раница, водеща е не възрастта, а размерите на детето. От Рошаво посочват, че стандратният размер на Тула е подходящ за деца с тегло минимум 7 кг и ръст – 68 см. Нашият личен опит показва, че дете с ръст 72 см и тегло 8 кг се побира в носилката идеално, но създава впечатление, че няколко сантиметра по-рано раницата би била голяма на разкрач. Имайте предвид общите препоръки за поставяне в ергономична раница – детето да има добър контрол над главата и гръбнака, платката да достига на височина не по-високо от долния ръб на ушите, а крачетата да могат да се движат свободно, без да се трият в плата.

Раницата, която ни предоставиха за тест, е канвас –  изработена от 100% памук с Öko-Tex Standard 100 сертификат и дори съвсем нова, е много мека и приятна на допир. Тула предлагат и слингови раници, с които обаче е доста трудно да се снабди човек. Тула пристига прилежно сгъната в кутия, в която ще намерите инструкции за употреба (включително и на бълграрски). Освен с тях, може да се запознаете и с видео инструкциите в канала на Тула в youtube. Раницата разполага с 1 г. гаранция от производителя.

Презрамките на Тула са с доста обемен падинг и леко се разширяват към средата (в частта, която ляга на раменете на носещия) за по-добро разпределение на тежестта. Предполагах, че това би затруднило носенето на раницата с друга раница на гръб, но се оказа, че не е така – падингът е доста мек и лесно потъва при натиск от другите презрамки. Тула не предлага опция за кръстосване на презрамките, което лично според мен не е минус – аз така или иначе не я предпочитам пред успоредните презрамки и не съм я ползвала дори с другите си раници, които я имат. Ако не държите на нея, отсъствието и всъщност ще ви улесни – имате една катарама по-малко.

Коланът на Тула е нещото, заради което много хора я предпочитат, особено за носене на по-тежки деца – доста широк, с добър падинг, но все пак сравнително мек, той дава стабилна опора без да “ръби” на тазовите кости. Коланът е разделен на три зони, като средната, която поема тежестта на детето, е най-широка, а двете странични са леко скосени, благодарение на което пасва наистина добре по тялото на носещия. Малка особеност е, че катарамата за закопчаване е фиксирана отдясно – можете да регулирате ремъка само от едната страна.  Лек недостатък лично за мен е, че заради широкия колан се затруднявам да поставя раницата на височината, на която съм свикнала да нося в момента, но това е доста субективно и зависи от предпочитанията и навиците на носещия.

Платката на раницата е снабдена с катарами за регулиране на височина, които позволяват на раницата да “расте” с детето. Тези катарами можете да отпускате и в случай, че кърмите в раницата. Имайте предвид, че може да искате да ги регулирате различно при носене отпред и на гръб. Удобство за по-големите деца е, че горната част на панела е доста отворена, което позволява лесно изваждане на ръцете (а знаем, че тодлърите обичат това). Тула има и лек падинг на мястото, където застават свивките на коленете на детето – така че да не се получава триене при движението на крачетата. Раницата има и качулка, която се сваля и слага с две тик-так копчета и която, разбира се, е незаменима в случай, че детето заспи в носилката.

Други приятни детайли са джобът, който можете да използвате за прибиране на дребни вещи, ластиците за прибиране на висящата част от ремъците и специалният ластик, който осигурява допълнителна безопасност на катарамата на кръста. Когато не използвате раницата, можете ето така да я сгънете до доста компактен вид.

Веднъж нагласена според предпочитанията на носещия, раницата е много удобна както за носене отпред, така и на гръб. Аз лично бях скептично настроена към второто заради обемния и широк колан, но останах приятно изненадана.

Два съвета от нас:

  • Ако до момента не сте носили с Тула, определено отделете време да си поиграете със свързващия ремък между презрамките и да намерите точното положение за вас. Когато нося отпред с други носилки, аз предпочитам този ремък да е позициониран ниско, на средата на плешките, но открих че с Тула ми е по-комфортно да е по-високо (на около 4-5 пръста от врата), стига да е доста затегнат. При носене на гръб го поставям точно над гърдите.
  • Уверете се, че коланът е поставен хоризонтално и затегнат добре. Това е често срещана грешка, която компрометира правилното поставяне, особено при начинаещи в бебеносенето.

Тула предлагат огромно разнообрание от десени, с които можете да изразите своята индивидуалност. Десенът, който ние избрахме – Fable – е повече от великолепен – красиви цветя, дървета и горски животни на свеж фон. Нямаме търпение да я заведем на много красиви и интересни места!

Благодарим на Рошаво за предоставената възможност! Напомняме, че целта на това ревю е да споделим личните си впечатления. Преди да закупите която и да е ергономична раница, препоръчваме да я пробвате лично. Ако се колебаете дали Тула е вашата раница, можете да се свържете с тях за повече информация и проба. А тук можете да намерите информация и за други марки ергонимични раници, популярни в България.

от къде: Рошаво – он-лайн магазина им ще намерите тук, а ако живеете в София, можете и да ги посетите с предварителна уговорка на адрес ул. Хан Омуртаг 2.

цена: 274 лв.

размери на детето, за които е подходяща: Тула стандарт е подходяща за носене на дете с тегло минимум 7 кг и ръст – 68 см. Носилката е тествана за безопастност с тегло до 20 кг., но за максимален комфорт препоръчваме да преминете на тодлър размер, когато платката на гърба вече не достига до подмишниците на детето (тоест е по-ниско) или дори при правилно поставяне, започнете да чувствате дискомфорт при носене.

полезно за: Ежедневие, пътуване през всички сезони.

тегло/размер: Панелът на раницата е с височина 39 см и широчина 37 см.  В сгънато положение раницата е с размери 30x10x12 см. Теглото и е 800 гр.

поддръжка: Раницата може да се пере в перална машина, изберете програма за ръчно пране, на ниска температура и ниски обороти на центрофугата. Използвайте щадящ препарат за пране. Препоръчваме да поставите раницата в голяма торба за пране или калъфка за възглавница, за да предпазите катарамите. Имайте предвид, че твърде честото пране не е препоръчително, тъй като скъсява живота на носилката. Не сушете раницата в сушилня!

Като подарък за вас Рошаво, предоставят 5% отстъпка на всички ергономични носилки на регулярна цена с код ontheroad5 !

Приятно бебеносене и, както съветват създателите на Тула: keep doing what you love <3

Author: Вики

Запален планинар, колоездач и скиор, обичам да прекарвам времето си в планината и зиме, и лете. Харесвам хубавата храна и вино и обожавам да пия качествено кафе! Обичам книгите и музиката, както и да пътувам със семейството си.
Майка съм на красиво момиченце на име Ида.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9  +  1  =  

Related stories

5 продукта на Шушулка, които взимаме на път лятото