Места

Комплекс ”Варвара”

Share this post

Местоположение: село Варвара, Пазарджишко
Тип настаняване: хотелски комплекс със самостоятелни къщички и множество открити басейни с минерална вода
Цена: 100/120 лв. за двойна/тройна стая; 150/200 лв. за студио/апартамент
Удобства за деца: детски басейни; бебешко столче в ресторанта; възможност за поставяне на бебешка кошара;
Website: https://www.aquapark-varvara.com/
Време на посещение: септември/ноември 2022
Обща оценка: 4/5

През изминалата година Ида се научи да плува по-самостоятелно и любовта ѝ към басейните и водата порасна още повече. За съжаление любимият ни аквапарк “Възраждане” затвори в края на август и така преоткрихме минералния басейн в Панчарево (“Корали”), който работи целогодишно и силно препоръчвам. Оказа се добре поддържан, а температурата на водата е съобразена с времето и дори в студени дни е приятно. Тъй като не успяхме да отидем на море през септември, реших да потърся някое подходящо място, където да прекараме ден-два преди тръгването на детска градина за завършек на лятната ваканция. Исках да не е далеч от София, защото щях да пътувам сама с двете деца, да има открит басейн и за предпочитане да не е голям хотел, в какъвто не обичам да отсядаме. Веднага ми хрумна село Варвара – не морската Варвара, която също обичаме, а тази в полите на Родопите. Може би сте минавали през селцето на път за Велинград, но от главния път трудно можете да предположите, че то крие топли минерални извори и един много приятен хотелски комплекс, за който ще пиша в настоящия пост.

Село Варвара се намира на около час – час и половина от София, по-голямата част от пътя е по магистрала и това го прави подходяща дестинация и за по-кратка почивка или дори за посещение само през деня. Родопите започват от тук и гледката е разкошна, но селото е в низината и климатът е много мек и топъл – растат смокини, нарове и дори райски ябълки. Поради тази причина не го препоръчвам за посещения през юли и август – температурите са много високи. Но минавате ли по това време, спрете да си купите смокини, грозде и домати – чудесни са.

И така, обадих се да запазя стая за една нощувка и потеглихме. От снимките в сайта не можах да придобия много добра представа какво представлява комплекса, така че нямах особени очаквания, но останах приятно изненадана, дотолкова, че се върнахме и през ноември. Комплекс ”Варвара” е разположен на обширно пространство с тревни площи и множество окрити басейни – както малки, така и големи. Настаняването е в самостоятелни къщички тип бугала, всяко от които има собствена обособена външна част – малка веранда или балкон за стаите на втория етаж. И двата пъти ползвахме тройна стая, която разполага със спалня, отделно единично легло и има място за бебешка кошара, която можете да заявите. От персонала ни настаниха в такава стая на цената на двойна, тъй като имаха свободни, което много оценявам 🙂 Всяка от стаите разполага със собствена баня, малък хладилник и климатик. Другите опции за настаняване са студия и апартаменти, от които нямам лични впечатления, но вероятни биха били удобни за по-дълъг престой.

Комплексът е така организиран, че където и да сте настанени, има басейн в непосредствена близост, което е огромно улеснение при почивка с деца. Басейните имат различна температура, като някои от малките са доста горещи, бъдете внимателни, когато децата влизат самостоятелно.

През изминалото лято свикнах да прекарвам ежедневието сама с двете деца и да пътуваме доста тримата, защото исках да се възползваме максимално от лятото, в което съм по майчинство, но тук наистина ми беше комфортно да ги наглеждам без много стрес и усилия. Ида беше във възторг от водата и я оставях да се къпе колкото иска (при второто ни посещение през ноември дори направи едно нощно къпане и стоя във водата до 21:30, не беше проблем с басейн точно пред стаята ни, в която Емил спеше в кошарата. Даже нямах нужда от бебефон. После Ида директно си легна и спа 12 часа 😂).

Комплексът разполага с ресторант, от който ние останахме много доволни. Храната беше вкусна (стига да се придържате към местната кухня), цените – съвсем поносими, а обслужването – чудесно и доста бързо. За последното не мога да съм сигурна, ако сезонът е пиков, при нашите посещения имаше не повече от двайдесетина души в целия комплекс. Ресторантът има детско меню, което не е особено разнообразно, но ще бъде подходящо за деца, които не обичат да опитват нови неща и най-вече – е в подходящи порции. Препоръчвам да опитате пататника, родопската разядка и крем карамела. Печените на скара зеленчуци бяха идеални за ЗВБ бебета 🙂 Всичко от менюто за закуска, което опитахме, беше също чудесно – мекици, гофрети, принцеси. Обстановката в ресторанта е приятна и е удобно дори за пълзящи бебета, разполагат с бебешки столчета. При хубаво време можете да седнете и навън, само пазете храната от котките, навъртат се доста.

Изненадващо, комплексът няма детска площадка – само люлки, което отчитам като минус. Но пък зелените площи и дърветата предлагат доста възможности за игра. Друг минус, който трябва да отбележа, е че някои от басейните имаха нужда от ремонт. Предполагам, че това се дължи и на посещението ни в края на сезона, при второто ни идване вече бяха оправили единия.

Като цяло мястото ни хареса, наш тип е и бихме дошли отново. В селото няма много забавления, единствената детска площадка, която видяхме, беше изпочупена и мръсна. Но при по-дълъг престой винаги можете да прескочите до Родопите. Оттук минава и теснолинейката, пътят е много живописен и би било забавно за по-големите деца да се повозят (планирам го догодина). Особено приятен беше контрастът със София, която и двата пъти ни изпрати и посрещна с лошо време. Ако ви се спира по пътя, между Септември и магистралата има много сергии с местна продукция – плодове и зеленчуци според сезона, вино, домашни туршии и колбаси. При пътуването през ноември се сдобихме с няколко страхотни тикви 🙂

Author: Вики

Запален планинар, колоездач и скиор, обичам да прекарвам времето си в планината и зиме, и лете. Харесвам хубавата храна и вино и обожавам да пия качествено кафе! Обичам книгите и музиката, както и да пътувам със семейството си. Майка съм на красиво момиченце на име Ида.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4  +  4  =  

Related stories