Накъде

Барселона, част втора

Share this post

След лежерното прекарване на рождения ден на Ида, в следващите дни обиколихме част от забележителностите в Барселона. Стига да не планирате твърде амбициозно и да внимавате на детето да не му стане скучно, или да не се преумори, не е невъзможно да правите и това!

Ден 3: Сутринта прекарaхме в близкия парк Monjuic – огромен хълм югозападно от града, на най-високата точка на който са разположени укрепления, гледащи към пристанището (Castell de Monjuic). Освен него, в парка се помещават Oлимпийският стадион, музеят на Каталунското изкуство, Ботаническата градина и много други забележителности – накратко, не е за изпускане. Паркът има множество входове, така че имате голям избор за маршрута си. Тук, както и навсякъде в града, на често се срещат информационните табели, показващи в коя посока са близките забележителности, които са доста полезни за ориентиране дори да нямате карта.

Нашата обиколка започна от фонтаните пред Museu Nacional d’Art de Catalunya (Музея на Каталунското изкуство) – Магическият фонтан е много впечатляваща гледка, както през деня, така и през нощта, но не по-малко красиви са каскадите над него. До там можете да стигнете с ескалатори и да не се морите да преодолявате нанагорнището. За съжаление при това ни посещение каскадите бяха в ремонт и Ида не успя да ги види. От тук се разкрива и страхотна гледка към града.

По-нататък продължихме покрай Олимпийския стадион към Ботаническата градина, изкачвайки се все по-високо и приближавайки морето. Тъй като при миналото ни пътуване бяхме в крепостта, решихме този път да си я спестим, но определено не я пропускайте – гледката към пристанището е страхотна! До нея можете да се качите и с кабинков лифт, който тръгва от пристанището. Повече информация тук.

Слязохме обратно към града, пресякохме La Rambla и влязохме в Готическия квартал (El Raval). Тук човек може просто да обикаля цял ден малките улички и да се диви на красивата архитектура, да обикаля хилядите магазини и места за хранене.

В този ден попаднахме на две страхотни места: Beer’inale, бар за крафт бира, и Chök – място, което бих нарекла раят на шоколада. Намират се почти едно до друго на Carrer de Carmen. В бара предлагаха над 150 вида крафт бири, а още по-хубавото беше, че имаше огромно разнообрание от наливни такива.

Разбира се, в менюто не липсваха и тапаси, но освен тях имаше и няколко доста апетитни предложения, а също и традиционни десерти (аз опитах Крем Каталана, беше страхотен). Отново бяхме приятно изненадани от наличието на бебешко столче. Магазинът за кексчета беше като сбъдната мечта – ръчно правени шоколади, трюфели, понички с пълнеж (berliner) и къпкейкове. Моят фаворит беше млечният шоколад с морска сол и орехи пекан, опитайте го!

„Черешката на тортата” в този ден беше Дворецът на музиката – Palau de la Мusica, за който не ни остана време при предишното ни идване и който буквално ни спря дъха! Залата е олицетворение на модернизма – архитектурното течение, оформило съвременния вид на Барселона, и е изключително впечатляваща както отвън, така и отвътре.

Построена в началото на XX век от архитекта Луис Доменек и Монтанер и функционира като концертна зала и до днес. За да я разгледате отвътре, трябва да се присъедините към някой от туровете за туристи  – guided tours, които се провеждат всеки ден в определени часове (повече информация можете да получите тук). Цената за възрастен е 20 евро, а продължителността на обиколката е около 40-50 мин. (ако планирате да обикаляте забележителности, имайте предвид че входът на повечето места е платен и варира между 15-20 евро за възрастен). На нас ни допадна много – нашият гид разказа накратко историята на залата, как е била построена, показа ни някои от основните мотиви в интериора и обясни значението им. Ида прекара част от обиколката в сън в раницата, но не пропусна и да се разходи по стъпалата на залата.

Определено препоръчваме!

Ден 4: Четвъртият ден от престоя ни посветихме на обиколка на някои от основните архитектурни забележителности от периода на модернизма – три от къщите, проектирани от гениалния Антони Гауди, реновираният комплекс “Sant Pau”, работа на гореспоменатия Луис Доменек и Монтанер, и, разбира се – Sagrada Familia – сданието, превърнало се в емблема на Барселона.

За да не отегчаваме Ида и да не се преуморим, рeшихме да хвърлим поглед само отвън на къщите (две от които – Casa Batllo и Casa Mila са отворени за посещения) и катедралата, а да прекараме повече време в Sant Pau, което всъщност представлява комплекс от няколко отделни постройки с алеи и градини между тях и е изключително подходящо за посещение с бебета или малки деца – има простор, където на воля могат да тичат. Mаршрутът се получи доста сполучлив, макар и със сериозно ходене – Casa Batllo и Casa Mila се намират на един и същи булевард, а продължавайки по него и завивайки няколко преки, ще попаднете и на Casa Vicens – моят личен фаворит!

Тя е един от първите самостоятелни проекти на Гауди и се различава от по-късния му стил, личат си по-ясно и мавританските елементи. В момента тече реконструкция и къщата не е отворена за посещения, но дори само външният и изглед си заслужава. Освен това, за разлика от другите две къщи, пред нея няма тълпи от туристи. След като я разгледахме, ние направихме една кратка почивка за кафе на приятно площадче наблизо и се отправихме към следващата ни цел.

За късмет, Ида заспа по пътя и успяхме спокойно да стигнем до Sant Pau. Мястото е наистина вълшебно, прилича на миниатюрен град вътре в града, и смайва с изпипването на всеки детайл от постройките.

Трудно е човек да си представи, че първоначалната цел, с която е проектирано и построено е да бъде болничен комплекс и е функционарал като такъв дълги години. След реновацията тук се провеждат различни конференции, културни събития и корпоративни срещи. Ида беше във възторг от възможността да се изкачва по стълбищата и да обикаля алеите, пълзейки. Някои от “павильоните” са отворени за посещения, други може да разгледате само отвън. Не пропускайте да се качите и на горния етаж в централната сграда, където има впечатляващи по мащаба си зали и се открива красива гледка към целия комплекс.

Излизайки пред портите му, ще се озовете на булеварда, който директно ще ви отведе пред Sagrada Familia (и който неслучайно е кръстен на Антонио Гауди).

Катедралата е може би най-посещаваният туристически обект в Барселона и силно ви препоръчвам, ако искате да я видите отвътре, да си резервирате билети онлайн. Sagrada familia ще ви впечатли с много неща, не на последно място с факта, че строежът и продължава и до днес. След като и се полюбувахме отвън, се насочихме бавно към квартирата, като по пътя попаднахме на страхотен магазин за местни деликатеси. Бяхме изморени, но тъй като това беше последната ни вечер в Барселона, не пропуснахме да излезем за по питие. Беше доста забавно, тъй като Ида заспа в раницата и въпреки доста шумната атмосфера в бара, който избрахме, спа непробудно.

Aко имате възможност да посетите града, не пропускайте също Park Güell Още идеи за архитектурни забележителности от периода на модернизма можете да черпите от тук.

Ден 5: Полетът ни наобратно беше вечерта, така че решихме да го раздаваме лежерно: късна закуска в квартирата, събрахме багажа и натоварени с двете доста тежки раници и допълнителната бебешка чанта, се отправихме да търсим място, където можем да го оставим за през деня (има много такива услуги за около 5-6 евро, потърсете в интернет, можете да запазите и онлайн). Разходихме се по крайбрежната улица, хвърлихме последен поглед на пристанището, изпихме по една бира и пуснахме Ида да играе на една от площадките в Готическия квартал. Тъй като в този ден се очакваха протести заради политическата ситуация, решихме да отидем по-рано на летището, за да не останем блокирани някъде в центъра (в последствие се оказа излишно, но нали сме с бебе, гледахме да се презастраховаме). Полетът ни закъсня малко, което беше неприятно, тъй като вече бяхме доста изморени, но поне Ида заспа преди да се качим на борда и изобщо не се събуди до прибирането ни вкъщи, въпреки няколкото вадения от раницата.

Пътуването ни хареса много – Барселона определено е град, където ще се чувствате добре с бебе или малко дете, а в същото време няма да скучаете и за миг!

Author: Вики

Запален планинар, колоездач и скиор, обичам да прекарвам времето си в планината и зиме, и лете. Харесвам хубавата храна и вино и обожавам да пия качествено кафе! Обичам книгите и музиката, както и да пътувам със семейството си.
Майка съм на красиво момиченце на име Ида.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14  +    =  15

Related stories