Накъде

Белград

Share this post

Първото пътуване на Явор извън граница съвпадна със срещата с приятел от Чили, който пътуваше в Европа и с който не сме се виждали от години. Отдавна се канехме да посетим Белград, тъй като по принцип сме фенове на Сърбия и ето че имахме удобен случай. Не сме се подготвяли много за пътуването, освен да запазим апартамента в Airbnb, искахме да бъде непринудено пътуване.

Белград е модерен и космополитен град, разположен на реките Дунав и Сава. Градът е културен център на Сърбия с множество събития, музеи, забележителности и културни сгради. Най-известната забележителност на столицата е Белградската крепост Калемегдан. Тя се издига на най-високото място, на носа образуван при вливането на Сава в Дунав и разкрива страхотна гледка към града. В днешно време Белград се слави като модерен град с множество заведения, ресторанти, барове и е притегателна точка за много млади европейци. За пътуващи с бебе като нас не е най-подходящата дестинация, тъй като по принцип предпочитаме не толкова натоварени градове, но въпреки това открихме чар в Сръбската столица – атмосферата и хората. Сърбите са весели, общителни и обичат децата. Непременно попитайте местните за съвети относно забележителности и места, които да посетите.

Отседнахме в апартамент в центъра, разположен в стара сграда с високи тавани и аристократичен дух от миналия век. Звучи много романтично, но трябва да отбележа, че не беше най-добрия избор за отсядане с бебе. Старият паркет в апартамента скърцаше при всяко движение и не е най-подходящата настилка, когато приспиваш бебе с лек сън. Самият апартамент беше разположен на голяма улица и беше доста шумен, също така не позволяваше често проветряване. Въпреки че беше красиво, отчитам грешката си в избора на настаняването. Апартаментът под наем е може би най-популярното средство за настаняване, но ако предпочитате можете да отседнете в хостел или хотел от различни категории.

Вечерта при пристигането ни посетихме ресторант Амбар на алея Караджорджева по река Дунав, където има множество заведения. Спряхме се на това, тъй като предлагат автентична сръбска кухня в тапас варианти, имат и впечатляващ интериор и любезен персонал. Определено Явор беше атракцията на вечерта, мисля че не всеки ден се сблъскват с пълзящо бебе, но сервитьорите го харесаха и дори си правиха снимки с него. Трябва да отбележа, че в Амбар всички детайли са изпипани, дори и дървеното детско столче, за което още си мечтая да имаме. Храната беше изключително вкусна, препоръчваме да опитате селекция от каймак бара на Амбар! Цените са малко над средните за града, но заведението си заслужава. Като цяло в Белград цените на храната и напитките са подобни на софийските, затова човек се чувства в свои води.

На следващата сутрин Явор се събуди по българско време в 6.30 ч. и бях принудена да изляза с него на ранна разходка из града, за да не събудим останалите в апартамента. Погледнах картата и си набелязах най-големият парк, който успях да намеря в центъра и се запътих натам. Все още нямаше много хора по улиците и беше приятно. Сдобих се с чаша специално кафе (в Белград има доста добри места за кафе) от Авиатор и доволна, обиколих централните булеварди. Улиците на града са големи и натоварени, затова след малко се втурнахме в малките пресечки. Явор доволно оглеждаше всичко ново, беше много впечатлен особено, когато стигнахме в Tašmajdan Park. Мястото е поддържано и красиво, алеите са павирани и по това време рано сутринта беше пълно с хора, които извеждат кучетата си. Явор беше изключително доволен от този факт! В парка има кучешка площадка, две детски площадки, голям шах и поддържани градинки, въобще препоръчвам го за почивка от градската среда.

Някъде към края на обиколката на парка, Явор доволно заспа и аз продължих прекосяването на големия център. Минах покрай Парламента и няколко от главните булеварди и се насочих към апартамента ни на Зелени Венац. Между другото сърбите използват и латиница, и кирилица, което е улеснение за западните туристи. Взехме мъжете по път и се насочихме за разходка в малките улички на квартала Савамала. Закусвахме в симпатично кафе, напазарувахме плодове и зеленчуци за Явор от един био магазин, в който имаше дори вафли Хармоника и решихме да отделим останалата част от деня за най-известната забележителност на Белград – крепостта Калемегдан. Около нея има и парк, зоопарк и музеи, а от хълма, на която е разположена се открива страхотна гледка към двете реки Дунав и Сава и към почти целия град. Самата крепост не ми се стори нещо особено, но паркът е приятен и подходящ за почивка, отделете му повече време. Ние уцелихме прекрасно време, лежахме по полянките, посетихме римския кладенец и отделихме доста време в разучаване на града от панорамната гледка. След крепостта пообиколихме още малко централните улици и решихме да посетим Музеят на Тесла – моля ви, никога не се подлъгвайте да го правите. В иначе красив квартал и добре запазена аристократична сграда можете да видите няколко дрехи на Тесла и да погледате филмче с историята му, което можете да направите и у вас.  Бързо се махнахме от там, когато установихме, че за целия ден сме изминали около 20 км. и се отдадохме на почивка в местно кафене, а вечерта прекарахме в апартамента на по бира и разкази.

Следващият ни ден в Белград започна с каничка хубаво кафе в едно близко кафене. Баристата ни препоръча хубав бленд, който предлагаха и във вариант на филтрирано кафе. Но тук е моментът да отбележа, че в заведенията в Белград пушенето е позволено. Трябва да го имате предвид преди да седнете някъде, защото дори да няма никой и да е спокойно, може да седнат нови хора и да стане задимено. Доста голям минус за пътуването с бебе в града. За обяд се насочихме към бохемската част на Белград Skadarlija – китна уличка с традиционни заведения с цветни тераси, пекарни и продавачи на шапки. Похапнахме плескавици, както традицията в Сърбия повелява и решихме да посетим малкото градче Земун, което се е превърнало в част от Белград. Земун има красив исторически център, в австро-унгарски стил, разходете се по малките улички, качете се до кулата на хълма, а след това непременно се насочете към алеята по Дунава. Дълга с километри, отрупана с най-различни заведения и гледка към остров насред реката и т.нар. Нови Белград. Уцелихме и регата от платноходки,

с които местни деца се бориха, както и прекрасно време. Дълго обикаляхме преди да изберем място за вечеря, харесахме едно интересно заведение с много зелена тераса, бяхме много доволни от гледката, когато разбрахме, че до нас в заведението има малка сватба. Явор беше много впечатлен от случващото се, въпреки че не беше типична пищна сватба, късметлии си бяхме!

И така завърши престоят ни в сръбската столица, прекарахме си приятно, но честно казано предпочитаме малките градчета в Сърбия, които носят повече от любимата ни гостоприемна атмосфера. Като цяло, любимото ни в тази държава са приветливите хора, с които можеш да се забавляваш като с най-добрите си приятели. Обичаме Сърбия!

Author: Нели

Здравейте, аз съм Нели и съм майка на двама от главните герои тук – Явор и малкия му брат Вихрен. Обичам храната, кулинарията, да се срещам с нови хора, да прекарвам време в природата, да танцувам, да изследвам нови места и култури. Обожавам да съчетавам пътуването със страстта си към хубавата храна. Смятам, че пътувайки с децата си, бихме могли да им предадем уважение към природата и различните хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

34  +    =  37

Related stories