Накъде

Крапец

Share this post

В разгара на зимата ще се върнем към морските ни спомени, а именно една от първите срещи на Явор с голямото синьо нещо. Запознанството беше през юни, когато той беше на три месеца, но освен да зяпа усилено и да му се усмихва, тогава нямаха кой знае какъв друг контакт.

Първата среща на тримесечния Явор с морето в Несебър

Мястото е Крапец, почти в края на България, на 15 км от границата ни с Румъния. До там можете да стигнете с кола от София за около 6.5 часа, а с дете може би и малко повече. Но си заслужава!

Намира се в близост до уникалния за България биосферен и архитектурен резерват “Дуранкулашко езеро”. Той е място на зимуване на много видове птици, както и част от Via Pontica, един от основните пътища на мигриращите птици в Европа. Ние не го посетихме, тъй като липсваше достатъчно информация за разрешените маршрути, а и се опасявахме, че можем да се натъкнем на рояк пригладнели комари, които да обядват с нас в жегата, но със сигурност е интересно.

Малко в страни от вековното село се намира наскоро реновираният къмпинг “Крапец”, който ни напомни на удобствата, които предоставят гръцките къмпинги. Има още какво да се желае, но условията са много добри за пребиваване с малко дете или бебе. Посетителите имат възможност да пренощуват в собствена палатка, каравана или да наемат бунгало с два хамака отпред. Недостатък относно опъването на палатките е липсата на обособени места за това, което води до безразборно нахвърляни “къщи” и както в нашия случай, бихте могли да се озовете с няколко румънеца пред входа. Нещо, което много ни впечатли, са изводите за ток и вода на всеки няколко метра, което даваше възможност на караваните да се захранят с електричество, а на нас – да си зареждаме телефоните и прочие. Тоалетните и баните бяха ежедневно почиствани и зареждани със санитарни материали. Като цяло къмпингът се поддържа добре и е спретнат. Цената за нощувка на двама възрастни е 16 лв., за деца под 4г. е безплатно.

Естественият бял шум се харесва на Явор
Специално кафе пред палатката

Малък, но с приятелска атмосфера е разположеният в къмпинга бар “Изгрев”, където вечер не рядко гостуват музикални изпълнители, та дори и прожектираха новите серии на “Game of Thrones”. Хареса ни как точно след като изпълни поръчката си, барманката посяда на някоя дървена греда и започва да пее акустични джаз версии на популярни поп песни, сякаш никой не я гледа и слуша в този момент. На бебо много му хареса там – музиката, барманката и най-вече хамаците, на които обожава да го люлеем.

Като цяло къмпинг преживяването особено му допадна – вечер заспиваше сред шума на люлеещите се високи дървета, а през деня се хипнотизираше от движенията им. След като го приспим, не ни беше нужна камера, просто сядахме пред палатката на постелката и си говорехме, докато гледаме звездите. Мечтаехме за добре оборудвана палатка, като на съседите ни, снабдена с ток, три огромни отделения и хладилник дори!

Освен прекрасният дълъг, много дълъг плаж, около Крапец може да се посети и симпатичното плажче на къмпинг “Космос”, което се слави с такова разположение в залива, че вълните винаги са по-малко. Самият къмпинг се намира насред полята от царевица, в края на резервата “Дуранкулашко езеро” и е сякаш застинал в разцвета си от преди години. Има нещо чаровно в него, а и не изглеждаше пренаселен.

Гледка от къмпинг “Космос” към безкрайната плажна ивица

Хубавата храна в района е кът, така че препоръчвам да се снабдите с барбекю, газово котлонче и необходимата посуда за готвене на къмпинг и сами да приготвяте храната си. Ако все пак понякога не ви се готви, може да се разходите за половин час с кола до Мидената ферма “Дълбока”, близо до Каварна. Има един от най-красивите залези и най-вкусната мидена супа със саламурлийка. Останалите ресторанти в района са леко неприятни, особено не препоръчвам “Патицата” в Езерец.

Има нещо изключително чаровно и привлекателно в района на Крапец. Самото село е едно истинско Добруджанско село, с нивите и бостаните наоколо, не е засегното от свръх развитието на туризма. Природата е незасегната, а плажът се вижда, докъдето ти стигне окото. Със сигурност бихме го посетили отново, може би през юли, тъй като през август започва ветровития период, през който понякога не става за плажуване с бебе. 

Очаквайте скоро и съветите ни за къмпингуване с бебе!

Author: Нели

Здравейте, аз съм Нели и съм майка на двама от главните герои тук – Явор и малкия му брат Вихрен. Обичам храната, кулинарията, да се срещам с нови хора, да прекарвам време в природата, да танцувам, да изследвам нови места и култури. Обожавам да съчетавам пътуването със страстта си към хубавата храна. Смятам, че пътувайки с децата си, бихме могли да им предадем уважение към природата и различните хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2  +    =  9

Related stories