Куфар

Бебеносене на новородено. Еластичен слинг Boba

Share this post

*Статията е в партньорство с Рошаво – пространство за бебеносене, eргономични раници, слингове, многократни пелени и други екологично съобразни продукти, с грижа за бебето и природата; Всички мнения са изцяло мои*

Не познавам родител, който, поне веднъж в първите месеци живот на новия член на семейството, да не се е озовавал прикован с часове върху леглото/дивана/стола или някакво друго удобно (при повечко късмет) местенце, поради простата причина, че бебето категорично отказва да спи върху каквото и да е било друга повърхност с изключение на мама и тати.

Истината е, че няма нищо по-нормално за едно новородено бебче, което до преди няколко дни е усещало майка си и нейните движения постоянно, да иска да продължи да се чувства по този начин и след като се роди. Но колкото и да е хубаво да си гушкаш бебето, все някога ти се приисква да си ползваш ръцете като нормален човек или просто да спре да те боли гърбът от люшкане във всевъзможни посоки, докато най-накрая уцелиш правилната. 🙂

И тук на помощ идва Бебеносенето! Не че е нещо ново, народите по цял свят от стотици години носят децата си. Но пък сега имаме повече знания как да го правим правилно, така че да извлечем максимални ползи за себе си, като се грижим за здравето на бебето.

Ергономичното носене на новородено бебе може да случва по няколко начина – в еластичен, в тъкан или ринг слинг, или в някаква хибридна носилка, която обичайно предлага по-улеснен вариант за връзване. На пазара се предлагат и регулируеми ергономични раници за бебеносене, но повечето консултанти все пак ще ви препоръчат да ги ползвате след 3-тия месец на бебето.

В зависимост от плътността на материята, тъканият слинг и рингът могат да ви служат доста дълго време. Минусът на тъканите шалове обаче е, че връзването е малко по-сложно за човек без опит и трябва да се повтаря при всяко вадене на детето, но пък, научиш ли се, разнообразието от десени, материи и връзвания е толкова голямо, че пристрастяването е почти сигурно 🙂 Основното предимство на слинга с халки е бързината при слагане и вадене на бебето, но едностранното натоварване на раменете не е за всеки.

Личният ми фаворит за носене на новородено (особено през студените месеци) е еластичният слинг.

И Дария, и Давид нося в слингове на марката Boba, които закупх от интернет магазина на Рошаво още докато бях бременна.

Слингът пристига в симптична картонена кутия с дръжка и върви в комплект с торбичка за съхранение от същия плат и инструкции за употреба. Има достатъчно представителен вид, че да го превърнете в чудесен практичен подарък за някоя бъдеща или нова мама.

Както повечето еластични слингове, и този е много дълъг (както Дария отбеляза – стига от дивана в хола чаааак до спалнята 🙂 ) Дължината е необходима, за да се получи стабилно връзване на бебето с три пласта плат върху него, а и за да приляга на носещи с различна структура.

Начинът на връзване е демонстриран и на самата опаковка, но в интернет може да откриете редица видеа, които да ви помогнат да се ориентирате. Връзването на еластичен слинг е само един вид – с бебче, гушнато върху гърдите на носещия, и никак не е сложно след като опитате веднъж. При всяко положение обаче, препоръчвам да направите консултация със сертифициран консултант по бебеносене, за да сте напълно сигурни, че сте поставили бебето правилно в слинга.

Най-големият плюс на еластичния слинг на Боба е материята. Разтеглива е във всички посоки, което прави слагането на слинга и бебето много лесно и прятно – при връзването не е необходимо да преценявате колко допълнително място да оставите за детето – просто вържете слинга стегнато около себе си, а той ще обгърне бебето перфектно. Плътностт на материята прави слинга подходящ за носене и на по-тежки дечица (според производителя – до 16 кг, макар че не вярвам да ви е удобно в еластичен слинг с толкова голямо дете).

Слингът се предлага във вариант от памук, бамбук и памук, както и в органик серия. Има както едноцветни варианти, така и по-шарени. Дария носех със слинг в бяло и сиво, за Давид избрах тюркоазено син, но една приятелна ми даде назаем и този в лимитирана серия с десен Magnolia, който й подарих за нейното вече пораснало момиченце. (Единственият му недостатък е, че красивите цветя са само върху лицевата страна на плата, а гърбът е бял. При синия няма този проблем).

Първата семейна разходка на Давид

На кратко, така както ги виждам аз, Предимствата на бебеносенето в еластичен слинг могат да се обощят така:

 1. Огромно удобство и улеснение за родителя – свободни ръце, спокойно спящо бебе, мобилност (особено ако имате още едно дете или пък планирате разходка не само в близката градинка);
 2. Възможност да носите по безопасен начин съвсем новородено бебе, дори недоносени дечица (в този случай е силно препоръчително да направите консултация, тъй като има специални модели слингове, които са по-тесни и подходящи за мънички бебчета);
 3. Свобода да излезете на разходка дори в по-лошо време – бебето е скрито под якето ви, а и вашето тяло винаго го държи на топличко;
 4. Лесно връзване и бързо поставяне на бебето вътре;
 5. Лесно вадене на детето от слинга без нужда да разхлабвате връзването;
 6. Възможност да кърмите бебето, без да развръзвате слинга;
 7. Ергономична позиция на краченцата на бебето, която способства за превенция на луксация;
 8. И най-вече: Щастливо и Спокойно бебче, което е гушнато близо до хората, които го обичат.
С еластичен “воден слинг” под наем – тънък, лек и бързосъхнещ.

Като недостатък мога да изтъкна:

 1. Ако бебето ви е родено през горещите месеци, навярно ще ви бъде твърде топло с еластичен слинг, тъй като има не малко плат, омотан около вас. (Но пък през зимата даже ще ви топли 😉 ) Подходящ вариант за топлите месеци са слинговете от бамбук, тъй като са по-тънки и леки;
 2. Сравнително краткият период на употреба – само до около 3тия месец на бебето;
 3. Дългото време за съхнене при пране – честата употреба на сушилня не е препоръчителна, но аз лично не съм имала проблем (имам два слинга и пера по-рядко).

В резюме:

От къде: Онлайн на сайта на Рошаво или на място в техния шоурум в София, където може да получите и надеждна консултация, за да сте сигурни, че сте се насочили към точната носилка за вас и вашето бебче, както и че я поставяте правилно.

Възраст, за която е подходящ: 0+

Полезно за: ежедневна употреба в града и у дома, разходки, преходи в планината;

Цена: Между 90 и 117 лв в зависимост от десена и материята на слинга.

Като подарък за вас Рошаво, предоставят 5% отстъпка на всички ергономични носилки на регулярна цена с код ontheroad5 !

Приятно бебеносене!


(*кодът не може да се комбинира с други промоционални условия или продукти с намалена цена)

Author: Биляна

Здравейте! Казвам се Биляна и съм майка на две прекрасни деца – Дария (5г.) и Давид (1г.). За скромната си възраст децата ми са посетили близо 30 държави на 3 континента (някои повече от веднъж), летели са със самолет, пропътували са хиляди километри с кола, плавали са на всякакъв вид лодки, возилили са се на най-бързите влакове, но най-важното: откривали са света в прегръдката на своите щастливи родители. С историите си искам да ви покажа, че животът не спира с появата на детето. Че да пътуваш е възможно. И приятно. И удовлетворяващо. Искам да ви споделя личния си опит, за да ви направя по-подготвени и спокойни да опитате. Затова, прочетете. И се вдъхновете за своето пътешествие! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

  +  2  =  12

Related stories

5 продукта на Шушулка, които взимаме на път лятото

За разликите между самар и ергономична раница и нашият опит с Deuter Kid Comfort