Накъде

Зима в Испания: Каталуния

Share this post

В този дъждовен пролетен ден се връщам към нашето пътуване из Испания миналата зима. Първият месец бяхме решили да прекараме в Каталуния, като за целта избрахме малкото градче L’Ampolla, на около 150 км от Барселона.

L’Ampolla е туристическо градче с големината на Китен и подобен брой постоянно население 😃 С две думи беше доста самотно зимата и доколкото разбрахме, доста пренаселено през лятото. Има два магазина, малък пазар в сряда и симпатичен къмпинг наблизо. Не можем да се оплачем от престоя си там – дните ни минаваха основно в дълги разходки по плажа или посещение на близките градчета, за да опознаем района. Наехме си апартамент през AirBnb с всичко необходимо за престоя ни – основно ни бяха важни кухнята, както и пераля и сушилня за пелените на Михаела. Единственият ни проблем беше трудното отопление, тъй като жилищата в Испания не са планирани за зима, но имахме много мили хазяи, които ни съдействаха с допълнителни печки.

Плажната алея

Ще ви разкажа за по-интересните места в околоностите: 

Салоу е доста по-голямо градче, пак силно ориентирано към туризма. Има хубава и дълга плажна ивица, приятна морска алея и мнооого детски площадки – преброих 15 само около плажа. Централната част е доста оживена дори зимата и можете да намерите магазини и ресторанти за всеки вкус. 

Фарът на L’Ampolla и резерватът около делтата на Ебре

Заливът при l’Ampolla е доста голям, заобиколен от блата и солници, където гнездят редица интересни птици. Краят му е обозначен с морски фар, а разходката по плажа до него е 5-6 км на посока – прекрасна за слънчев декемврийски ден. Ако решите да се разхождате в района се пригответе за доста ходене, аз се поизморих с Михаела в раницата, тогава е била около 8кг. Също имайте предвид, че зимата нищо не работи, а и в месността има само едно малко ресторантче, така че опциите за вода и храна за лимитирани.

Тортоса 

Тортоса е малък град, малко по-навътре в сушата. Има чудесна старинна централна част с малки магазинчета и ресторантчета. Тук посетихме ботаническата градина – Los Jardines del Príncipe, където е разположена изложба на 23 статуи под надслов “Човекът, неговата мотивация и съдба” – входът е 3€ за възрастни, за деца е безплатно. Макар че не допускат домашни любимци, служителката беше много мила и ни позволи да оставим кучето при нея. За кратка разходка и хубава гледка може да се качите и до останките от крепостта в центъра на градчето. 

Изложба на открито

Тарагона 

Тук не сме обикаляли много – видяхме само главната улица, централния пазар и Колизеума – последното е достъпно безплатно и е приятно място за разходка, както и градините наоколо.

Sant Carles de la Ràpita 

Също туристическо градче с хубава плажна ивица, но доста по-оживено зимата от L’Ampolla. Идвахме тук два пъти заради хубавите плажни алеи и храната.

PortAventura

Определено черешката на тортата в преживяването ни в Каталуния! Port Aventurа е огромен увеселителен парк, разположен близо до Салоу, 6-ия по посещаемост в Европа. Състои се от PortAventura, PortAventura Caribe Aquatic Park (воден парк, който работи само лятото) и Ferrari World. Самият PortAventura е разделен на 6 тематични свята/части – Средиземноморие, Полинезия, Китай, Мексико, Далечния Запад и СезамАвентура, всяка с различни атракциони и представления. Преди да отидем звъннах да питам дали можем да заведем 7 месечно бебе и очаквах да ни кажат не – отговориха, че просто няма да има много атракции за нея. Всъщност, когато пристигнахме на място, бях впечатлена колко много бебета има. Взехме си карти за два дни ( 64 евро за възрастни, безплатен за деца до 4г. ) и ги прекарахме целите обикаляйки парка, но определено не видяхме и половината. За най-малките има бавни влакчета и люлки, където спокойно може да се качите с количка или ергономична раница. Тематичната част на парка, посветена на улица Сезам, пък предлага представления и снимки с разхождащите се наоколо мъпети, които определено се харесаха на Михаела.

С голямото пиле 🙂

Тя проспа театъра с голямото пиле, но за сметка на това ние бяхме много щастливи да се снимаме с него.

Понеже беше няколко дни преди Коледа, изобилстваше от тържества и всеки ден завършваше с Коледен парад – феи, снежанки и мъпети, танцуващи под звуците на коледни песни.

За родителите пък има доста екстремни влакчета и понеже бяхме с приятели, успяхме да се качим и ние. Допълнителен бонус е Ferrari World – тематичен увеселителен парк на Ferrari, който може да се посети със същия билет. За най-смелите Ferari World предлага и едно от най-екстремните влакчета, които съм виждала – The Red Force, високо 112м и с максимална скорост 180км/час. Преживяването на него е около 39 секунди, но изглежда изправящо косите. Лично аз се задоволих със снимка с болид 😀

Ако сте в района, силно препоръчвам парка, страхотно забавление за децата на всякакви възрасти. В края на деня се виждаха все повече изморени малки герои, спящи в количките си 😀

Така премина един месец в слънчеви разходки и обиколки, след което беше време да поемем към следващата си дестинация – Валенсия. Завършвам с малко коледни снимки за настроение.

Морски залези в L’Ampolla

Author: ivdimova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

47  +    =  50

Related stories