Накъде / Полезно

Френската ривиера – част първа

Share this post

Обзорна статия с полезна информация за обиколката ни на Френската ривиера през февруари 2022 година.

Безспорна прекрасна лятна дестинация, френското крайбрежие всъщност е и чудесен избор за пътуващите през зимата, които искат да избягат от студа и снега и да се порадват на малко по-мек климат. Ние я посетихме във втората половина на месец февруари и, макар не всичките дни от почивката ни да попаднаха в прословутите за района “300 слънчеви дни на година”, изкарахме прекрасно и се насладихме на ранна пролет по безкрайните плажове на синьото Средиземно море.

Не само мекият климът ни привлече към тази дестинация. Ние обичаме разнообразните екскурзии, а тук вариантите за активна почивка са много и то на съвсем малко разстояние.

Нещо повече – за мен това е перфектната дестинация за пътуване с деца – районът предлага прекрасни плажове (както пясъчни, така и осеяни с малки камъчета), поддържани паркове и детски площадки, аквариум, воден зоопарк, еднодневни пътувания с корабче и още какво ли не.

А ако сте късметлии като нас (или пък го планирате) – зрелищен карнавал в Ница през февруари и Празник на лимона в Ментон по същото време.

Отправната точка на пътуването ни беше Ница, до където летяхме с вечерен полет на WizzAir. Заради все още ниския сезон, цените на билетите бяха изключително изгодни – малко над 200 лева за четирима ни (летим само с ръчен багаж).

От летище Nice Côte d’Azur до центъра на града се стига бързо и удобно с железопътен публичен транспорт – линия Tram 2 тръгва от самия изход на терминала и ви откарва до града за 30 минути и само срещу 1.50 евро (билетите се купуват от машина на спирката и се валидират вътре във влака).

За настаняване отново предпочетохме апартамент пред хотел. Освен че цените са по-изгодни (макар да не мога да ги нарека ниски – поне 100 евро на вечер), удобството да имаш няколко стаи, кухня и пералня, е незаменимо по време на пътуване с деца. Апартаментът, който избрахме се намира в новата част на града, на 10 минути пеша от гарата и на 20 от историческия център. Може да го откриете и в Airbnb, но ние го запазихме през Booking – слагам линк тук, макар в момента да не приема резервации.

Търсехме настаняване в близост до гарата, тъй като искахме да направим няколко еднодневни екскурзии до близките градове.

За всеки един ще има отделен пост, затова тук ще ви дам само примерен вариант за възможни пътешествия с начална точка красивата и аристократична Ница, на която би било хубаво да отделите поне 2 дни.

Уточнявам, че не сме вземали кола под наем, тъй като ни се стори излишно притеснение и разход – влаковете са бързи, удобни и чисти и пътуването с тях, особено с деца, си е направо удоволствие):

  • Ден в Монако – втората най-малка държава в света се намира само на 35 минути с влака от Ница. Освен прочутото казино в Монте Карло и Двореца на принца, основна атракция за малки и големи е Океанографският музей – аквариум, в който може да се насладите на стотици видове водни обитатели;
    Обръщам внимание да спрете мобилния си интернет още във влака – Монако не е в ЕС и преносът на данни е доста солен.. питайте Тео 🙂
  • Ден в Ментон – красиво градче почти на самата граница с Италия (38 минути с влака). Може би нямаше да му отделим специално внимание, ако по време на посещението ни не се провеждаше Празникът на лимона (La Fête du Citron), когато в града се издигат няколко метрови фигури, направени изцяло от цитрусови плодове!
  • Ден в Кан и Леринските острови – разходката до Кан – на 40 минути в противоположната посока, се комбинира чудесно с кратко пътешествие (15 мин) с корабче до един от двата по-големи Лерински острова. Ние избрахме Света Маргарита, но другия път може да разгледаме и Свети Онорат. Чудесен ден за пикник сред природата и шляпкане в плитката вода.
  • Ден в Антиб – или по-точно във водния зоопарк Marineland (слиза се на гара Biot, една спирка преди Антиб, на 25 минути от Ница). Всички истински се вълнувахме от срещата с морските създания, а регулярните беседи и програмите с различни морски бозайните (косатки, делфини, моржове), направиха визитата ни много приятна, структурирана и интересна. През лятото може да посетите и аквапарка към обекта, въпреки че се опасявам, че един ден не би бил достатъчен за двете локации. НЕ си купувайте билети от официалния сайт на парка – цените там са много неизгодни. Ние ги взехме онлайн от тук (с около 40 евро по-евтино), но има и други посреднически сайтове, а чух, че могат да се купят и от някои хотели.
    Вечерта все пак разгледахме набързо и самия Антиб, който има красив стар град с крепостна стена и Виенско колело точно на изхода й. Музеят на Пикасо също заслужава визита, макар на нас да не ни остана време да го посетим.

Спирам до тук с този кратък наръчник за някои от възможностите, които предлага Френската ривиера за истински разнообразна почивка с деца.

В следващите статии ще ви разказвам подробно за всяка една от изброените дестинации. А до тогава – последвайте ни във Фейсбук и Инстраграм за още идеи за семейни пътувания!

До скоро!

Author: Биляна

Здравейте! Казвам се Биляна и съм майка на две прекрасни деца – Дария (5г.) и Давид (1г.). За скромната си възраст децата ми са посетили близо 30 държави на 3 континента (някои повече от веднъж), летели са със самолет, пропътували са хиляди километри с кола, плавали са на всякакъв вид лодки, возилили са се на най-бързите влакове, но най-важното: откривали са света в прегръдката на своите щастливи родители. С историите си искам да ви покажа, че животът не спира с появата на детето. Че да пътуваш е възможно. И приятно. И удовлетворяващо. Искам да ви споделя личния си опит, за да ви направя по-подготвени и спокойни да опитате. Затова, прочетете. И се вдъхновете за своето пътешествие! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

13  +    =  17

Related stories

Северна Албания – кратка среща с Албанските Алпи