Накъде

Португалия: Остров Мадейра и столицата Фуншал

Share this post

Това е продължение на разказа ми за Португалското приключение миналото лято с приятелите ни Силвето, Ники и малката Бела. След няколко дена, прекарани на континентална Португалия, решихме да се насочим към някой от островите в Атлантическия океан. Първоначално се колебаехме между Азорските острови, които отдавна са в листата ми на мечтаните пътувания, и остров Мадейра и честно казано изборът ни изобще не беше лесен, тъй като и двете места изглеждаха обещаващо и екзотично. Всички единодушно се спряхме на Мадейра, заради по-южната му локация и близостта му до Африка, но със сигурност един ден ще посетим и Азорските, които се намират на 1/3 от разстоянието между Щатите и Европа.

Азорските острови и остров Мадейра

Полетът ни беше в ранния следобяд и затова имахме време сутринта да закусим и да приготвим багажа. Натоварихме катуна и потеглихме с 2-та големи куфара, няколко раници и 2 летни колички, начело с Явор и Бела 🙂 Докато стигнем до летището и се чекираме, децата решиха да заспят по раниците и да дремнат преди да се издигнат над океана. Чекирането беше лесно, проверки дори нямаше, тъй като полетът е в рамките на държавата. Бяхме избрали нискобюджетната компания Easyjet, заради добрата цена и удобни във времето полети и не сме имали някакъв проблем с това. Преди да отидем на летището си изтеглихме приложението на авикомпанията, с което можеш да се чекираш без принтирани на хартиени билети (zero waste точки). Известно време след като излетяхме, Явор се събуди, готов за самолетно приключение и наблюдаваше с интерес океана, над който се носехме. Успявахме да му намерим занимания по време на полета и времето от час и половина не ни се стори като цяла вечност. В 16 часа бяхме пристигнали на летище Кристиано Роналдо. Да! Португалската футболна звезда е родом от Фуншал, столицата на Мадейра, където щяхме да отседнем за 7 дена. Местните хора са много горди с Кристиано и дори са направили музей в негова чест, който се намира в крайбрежната част на града. Кацането в Мадейра се смята за майсторлък, тъй като над островът има много силни ветрове, а за нас определено беше забавно изживяване. Самолетът заходи от далеч, направи рязък завой и дълго време се носеше ниско, затова ние успяхме да огледаме Фуншал и източната част на вечнозеления остров Мадейра.

Изгледа от къщата ни във Фуншал

Бяхме си наели къща през Airbnb, на около 15 минути пеша от центъра, а хостът ни Жоао любезно ни беше предложил да ни вземе от летището, като дори ни предостави едно детско столче. Качихме се на една живописна магистрала в близост до брега и се насочихме към Фуншал. Пристигнахме в квартала, който имаше невероятна гледка към пристанището и най-стръмните улички, които някога бяхме виждали. Интересно беше, когато колата спря по средата на един огромен баир, едва отвори врати, защото уличката беше широка точно, колкото една кола, и Жоао ни подкани да слизаме. Къщата изглеждаше много по-добре от това, което беше представено на снимките! Двуетажна, с панорамна тераса, малка градинка с тропически цветя и със също толкова стръмни стълби, като улицата, на която се намираше.

Заради децата, хостът ни беше предвидил абсолютно всякакви удобства за престоя на семейства като прегради за стълбите от двете им страни, детски столчета, преграда за легло, предпазители за контакти. Като цяло човекът предлага услуга с истинско гостоприемство, лично отношение и професионализъм. А черешката на тортата е личната му история – Жоао е бивш финалист на DJ шампионати през 70′ и 80’години, пътувал е и е работил по цял свят, пускал е на една сцена с Carl Cox и други електронни знаменитости. Поживял си е добре, след което се е върнал в родна Мадейра, оженил се е за по-млада жена, с която сега имат деца. Престоят ни в Мадейра беше още по-приятен именно заради запознанството ни с него, тъй като той ни разказваше много за историята на острова, местата, които задължително трябва да посетим, та дори ни покани на вечеря в любимият му ресторант в последната вечер от гостуването ни! Тъй като къщата наистина е страхотна за хора с деца (а и не само), прибавям линк в airbnb най-отдолу на поста!

След като се настанихме в новата ни къща, се отдадохме на малко почивка – децата потичаха из градината, радваха се на тревата и свободата, която имат след полета. Решихме да си направим вечерна разходка и да проучим града. Намирахме се на 10-15 минути от централната част на града като минавахме през елитен квартал с огромни къщи и стигахме до известният пазар на Фуншал Mercado dos Lavradores. В близост до него попаднахме на една дълга и тясна туристическа уличка, пълна с ресторанти и решихме, че това е нашето място, тъй като вече бяхме достатъчно гладни. Разходихме се и избрахме ресторанта, който беше събрал най-много хора, с идеята че ще бъде и най-добрият. Имаха дегустационно меню, което решихме да опитаме и за наша радост – детски столчета.

Споменавах и преди, че не сме впечатлени от португалската кухня, ето че и това заведение, макар и симпатично, затвърди мнението ни. След вечерята си направихме много приятна разходка по уличката и околните такива, които имаха много бохемски дух и бяха изпълнени с улично изкуство. Стигнахме и до брега на океана, където се виждаше лифта, водещ до хълма над града и решихме да се качим на него идните дни. Предстоеше рождения ми ден, който бях пожелала да прекараме небрежно и спокойно, без особени планове и посещение на забележителности.

И ето, че дойде денят за празнуване! Станахме рано, както винаги, защото си имаме Явор за аларма, и се запътихме към Mercado dos Lavradores, който е една от най-големите забележителности във Фуншал. Идеята ми беше да напазаруваме готини продукти и да си направим закуско-обяд в градината. Пазарът беше изпълнен с екзотични плодове и зеленчуци, които не сме виждали и чували никога – банани с вкус на ябълка или киви, поне 8 вида маракуя, кактуси, ананаси, папая. Малко бяхме изненадани от цените, които бяха туристически, но решихме, че искаме да опитаме неща, които досега не сме срещали никъде. Подбрахме и местни сирена и се насочихме към рибния пазар, където купихме доста интересна риба, приличаща на змиорка, много популярна в Мадейра. Когато се прибрахме останалите вече се бяха събудили и си направихме богатата закуска в градината и си починахме, тъй като в Лисабон малко поизтощихме батериите.

Брънчът за рождения ми ден

След като децата спаха на обяд, а ние използвахме момента да се отдадем на раздумка, излязохме в центъра, където се спряхме в малкия, но страхотен парк Jardim Municipal do Funchal. Там наистина осъзнаваш, че се намираш в тропически рай и разбираш защо Мадейра се нарича “Вечнозеленият остров”. Паркчето е малко, но изключително симпатично, а Явор и Бела не пропускаха възможност да потичат заедно.

В непосредствена близост до парка, попаднахме на Madeira Wine Company, които произвеждат известното за острова сладко вино Blandy’s. Освен магазинът им за вино, в който ние веднага нахълтахме, можете да откриете изба с музей и приятен вино бар, които се върнахме, за да посетим след няколко дена. Натоварихме количката с местни сортове вина и едно пенливо по повод рождения ми ден и остатъка от деня премина също толкова лежерно в двора на къщата ни.

Избата беше интересна за всички любители на виното

На следващия ден посетихме може би най-красивото място в Фуншал – градината Monte Palace Tropical Garden. До нея можете да стигнете с лифта, чията първа спирка е Monte Palace, а втора – Madeira Botanical Garden. На предния ден бяхме срещнали познати от България, които ни казаха задължително да посетим Monte Palace, тъй като това е една от най-красивите градини в света, а ботаническата градина всъщност не била нищо особено. По техен съвет сутринта се насочихме към лифта, който се изкачва високо над града, а гледката е уникална!

Лифтът е кабинков, децата бяха меко казано впечатлени, пяхме песни и се снимахме чак до края на возенето (15-20 мин.). Цената за удоволствието е 16 евро за возене в двете посоки. Оказа се, че в самата градина беше по-хладно от очакваното и тъй като ние не бяхме взели дълги дрехи за Явор, той набързо подноси клина на Бела с розови пеперуди 😀 Но тъй като въобще не му пука, малко след като влязохме успя да заспи в раницата. Цялостната обиколка на градината може да ви отнеме няколко часа, за нас бяха около 3-4, но не сме бързали изобщо, както можете да се досетите. Освен екзотичните растения, можете да разгледате типичната за Португалия керамика, африкански скулптури и минерали.

Градината се състои от няколко части – езерото с лебедите пред двореца е в центъра и към него водят повечето алеи. Не пропускайте да видите Ориенталската градина със статуи на Буда, японски шарани и бамбукова гора.

Има и градина с орхидеи, но за съжаление лятото не е сезонът на цъфтежа им и видяхме само някои поувяхнали. Навсякъде има малки пътечки, по които можете да кривнете, като ви препоръчвам да се озовете в лабиринта с плочки с екземпляри от 15 век досега, както и колекция от плочки, разказващи историята на търговията между Япония и Португалия. Входът на Monte Palace Tropical Garden е 12,50 евро като деца под 15 години влизат безплатно.

Приятно място за почивка е заведението в близост до входа и изхода на градината – Greenhouse Coffee Roaster. Там успяхме да похапнем вкусни супи, сандвичи, имаха смутита и сокове от екзотични плодове и доста добро кафе, включително любимото ми филтрирано кафе с V60.

В относителна близост до къщата ни се намираше градината Quinta da Boa Vista, която ни беше препоръчана от Жоао, но за съжаление в деня, в който се опитахме да я посетим, беше затворено.

На входа нищо не даваше индикация за това, ние се направихме на леко ударени и се поразходихме из нея, докато не ни видяха и изгониха 🙂 Разходката беше малко като връщане назад във времето, самото усещане изобщо не е туристическо, което прави мястото интересно. Градината разполага с огромна колекция от орхидеи, но както споменах, през юни те вече са прецъфтели. Можете да похапнете и вкусни десерти, въпреки че ние не успяхме да се възползваме и от това.

Друго любимо за нас място за разходка стана крайбрежната улица, по която може да се върви доста време. Там е и първата станция на лифта, в близост до която има спортна площадка, на която някои от нас правиха упраженения. Ако сте фенове, посетете музея на Кристиано Роналдо наблизо или просто погледайте океана в някое заливче.

В следващите ми постове ще ви разкажа за обиколките ни из остров Мадейра с коли под наем! Очаквайте още от вечнозеления остров <3

Линк към къщата, която наехме във Фуншал тук !

А ако случайно сте пропуснали – харесайте ни във Фейсбук!

Author: Нели

Здравейте, аз съм Нели и съм майка на двама от главните герои тук – Явор и малкия му брат Вихрен. Обичам храната, кулинарията, да се срещам с нови хора, да прекарвам време в природата, да танцувам, да изследвам нови места и култури. Обожавам да съчетавам пътуването със страстта си към хубавата храна. Смятам, че пътувайки с децата си, бихме могли да им предадем уважение към природата и различните хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

30  +    =  36

Related stories