Места

Mrizi i Zanave – храна за очите и тялото

Share this post

Агротуризъм в северна Албания

Mrizi i Zanave не е просто ресторант. Не е просто хотел. Не е просто ферма. Не е дори механичен сбор от тези три неща. Mrizi i Zanave е едно от онези цветни места, в които всичко е премислено до най-малкия детайл и посещението ти е цяло преживяване.

В груб превод от албански, името на това райско кътче означава “там, където добрите феи живеят”. И наистина – ако бях фея, със сигурност бих искала да живея там.

Попаднахме тук по съвет на приятели, прекосявайки Албания, напът за Черна гора. Имахме огромен късмет да ни настанят, тъй като не бяхме направили резервация предварително, а ресторантската част работи само в интервалите от 12-16 и 18-22 часа.

Тъй като закритият салон беше изцяло зает, специално за нас поставиха маса в градинската част – решение, което се оказа доста удачно, предвид, че така имахме по-голяма свобода и Дария можеше да тича наволя около нас, да играе с вързаното наблизо пони, а и не се притеснявахме, че ще смутим някого, ако Давид стане неспокоен.

Щом разбра, че това е първото ни посещение, милото момиче, което ни настани, ни отдели специално време, за да ни запознае с цялостната концепция на ресторанта – мястото е посветено на Slow food идеологията, като всяко нещо – от месото и колбасите, през уникалните сирена и кашкавали, плодовете, зеленчуците, сладката и мармаладите, до виното и ракията, е произведено или отгледано на място.

Mrizi i Zanave е от местата, в които не ти предлагат меню (макар че със сигурност имат такова) – казахме предпочитанието си единствено относно основото ястие и вида месо, който предпочитаме от приготвените за деня. За всичко останало се доверихме на магията, като момичето ни увери, че всяко ястие отговаря на принципа “от фермата – директно на масата”.

Няма нужда да ви казвам, че храната беше великолепна – сезонна, локална, приготвена с любов и презентирана красиво. Десертът ни беше изключително впечатляващ и предизвика у Дария истинска еуфория – сладолед от рози, покрит от искрящо розова ледена сфера, която трябва да счупиш с лъжичката си. Абсолютен разкош!

И макар ресторантът да е първокласен, носи някакво непретенциозно очарование и се чувствахме съвсем на място дори облечени по къси панталони. А цената.. за обяда ни за двама възрастни и дете платихме не повече от 30 евро!

Освен за храната обаче, сме изключително благодарни за предложената ни обиколка из фермата. Успяхме да видим стройните редици от насаждения, да се порадваме на животните наоколо, но най-впечатлени бяхме от възможността да влезем на място в мандрата, местата, където се варят сладката и сиропите, дестилационната, пивоварната и винарната. За нас това беше първият досег с такова място и цялостният процес на производство на продукцията наистина ни впечатли.

Тъй като не забелязах други гости, на които да предложат такава обиколка, ако сте на място – със сигурност попитайте, заслужава си.

Така, наслаждавайки се на цялостното преживяване, прекарахме близо три часа в Mrizi i Zanave. (Ако се бяхме сетили по-рано, може би щяхме да запазим и нощувка в хотелската му част, но в последния момент нямаше свободни стаи). С дни обаче говорехме за мястото и го препоръчахме на всички семейство, с които се запознахме на къмпинга ни на езерото Шкодра. До едно отидоха и се върнаха очаровани, затова – ако сте в района (или дори не!) – не пропускайте посещение!

Author: Биляна

Здравейте! Казвам се Биляна и съм майка на две прекрасни деца – Дария (5г.) и Давид (1г.). За скромната си възраст децата ми са посетили близо 30 държави на 3 континента (някои повече от веднъж), летели са със самолет, пропътували са хиляди километри с кола, плавали са на всякакъв вид лодки, возилили са се на най-бързите влакове, но най-важното: откривали са света в прегръдката на своите щастливи родители. С историите си искам да ви покажа, че животът не спира с появата на детето. Че да пътуваш е възможно. И приятно. И удовлетворяващо. Искам да ви споделя личния си опит, за да ви направя по-подготвени и спокойни да опитате. Затова, прочетете. И се вдъхновете за своето пътешествие! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6  +  1  =  

Related stories