Полезно

Пътуване с автомобил

Share this post

Едно пътуване с автомобил и ревящо бебе би могло да бъде изпитание за нервите на всички, но има и някои изпитани трикове, които ние прилагаме, за да държим нещата под контрол.

На първо място се уверете, че сте осигурили безопасността на детето в колата. Това означава то да пътува само в кошче/столче за кола, подходящо за възрастта и размерите на детето, монтирано правилно в автомобила. Отделете време за избора на столчето, прочетете внимателно инструкциите и се уверявайте всеки път, че е поставено според тях.  Коланите трябва да се регулирани добре, така че да няма никакъв луфт. Създайте си навик никога да не вадите детето от столчето по време на движение, възпитавайте и у него съзнанието, че може да се вози само по този начин.

Обмислете предварително времето, в което да тръгнете и се подгответе внимателно. Най-добре е да се използва период, в който бебето заспива, например, Нели обича да тръгва на обяд, защото следобед Явор има 1 или 2 съня и може да проспи по-голяма част от пътя. Когато ви се налага да пътувате сама с бебето повече от 1-2 часа, или ако то е от тези деца, които изключително трудно се задържат в столчето, добра идея е да тръгнете в ранни зори или късно вечер.

Внимателно планирайте багажа и пригответе максимална част от него предварително, за да не се окаже това пречка за навременното тръгване. Отново от гледна точка на безопасността, се уверете, че няма тежки части от багажа, които биха могли да политнат свободно из купето да наранят детето при рязко спиране. Бебето винаги се качва последно – когато целият багаж е натоварен и подреден, и всички са готови за тръгване. Така ще си спестите изнервянето още преди да потеглите.

Подгответе вещите, които ще ви потрябват за из път като пелени, мокри кърпи (ние предпочитаме да използваме като алтернатива многократни такива, например тези), вода, одеалце или памучна пелена, допълнителни дрехи, храна, залъгалка, интересна или нова играчка или просто празна бутилка от минерална вода, пълна с ориз. Сложете ги в отделна чанта, която да вземете с вас в купето. Много полезна работа вършат органайзерите за кола, които се закачат на седалката зад столчето и ще ви помогнат да въведете ред в малката лудница.
Постарайте се да заредите колата преди да тръгнете на път. Изобщо не е приятно да трябва да спирате, точно когато бебето заспи и има вероятност да се събуди. Имайте предвид, че някои от бензиностанциите имат стая за повиване, обикновено тези, които са разположени на голям международен път.
Нели често пътува сама с Явор и за нея една от най-полезните екстри за пътуване е огледалото за монтиране срещу столчето, за да може да наблюдава бебето, обърнато с гръб към движението, (което препоръчваме поне първоначално – до колкото по-късна възраст, толкова по-добре). Достатъчно е само да погледнеш в огледалото си за задно виждане и да се увериш, че бебето е заспало сладко в столчето.
Ако бебето е вече в период на трениране на своите изхождания, може да помислите за портативно гърне, което да стои в колата и което да ползвате при спиране. В случай, че сте махнали пелените, добра идея е да ползвате протектор за столчето и, разбира се, да приготвите няколко комплекта дрешки за преобличане в случай на авария.

Не навличайте бебето в колата, не само поради вероятността от претопляне, но и от гледна точка на сигурността. Коланът на детското столче не може да гарантира сигурност, когато детето е облечено с космонавт или три ката обемни дрехи. Шапките и лигавниците могат да дразнят децата по време на път, ако е много студено, просто загрявайте колата предварително.

За да предотвратите излизане на ситуацията извън контрол или поне да минимизирате неприятните изживявания, както за себе си, така и за детето, помислете за чести почивки, в които да се разходите с бебето, да го пуснете да попълзи/походи или просто да го погушкате. Ако пътувате по магистрала или друг натоварен път, имайте предвид, че аварийната лента не е подходяща за тази цел – изберете бензиностанция или просто някоя от отбивките за спиране. По време на самото пътуване осигурете на детето подходящи за възрастта му забавления. Ключът на доброто пътуване е по възможност да предотвратите настъпването на криза в настроението като през цялото време полагате дребни усилия – закачайте го, усмихвайте му се, подавайте му нови играчки или книжки. Помислете за дискове с детски песнички или пък попейте вие на бебето. В тежки ситуации, когато Нели е била сама на път, и е помагало именно пеенето на “Жълтоклюно патенце”. А ако на бебето му се спи, но вече е много изнервено, на помощ винаги идва белия шум и постоянното каране през неравен терен. Задръстванията не са предпочитани от малките, така че се опитвайте да ги избегнете.
Нашият опит показва, че дори едно и също дете, може да понася пътя с кола по много различен начин в зависимост от възрастта и настроението си. Добрата новина е, че с порастването, нашите деца започват все повече да задържат внимането си в игрите, които им предлагаме (в момента Ида е 1 г. и 3 м. и може доста дълго да стои мирно и кротко, ако има книжка на разположение), за сметка на по-краткия сън по време на път. Опитайте различни подходи и вижте какво работи с вашето дете.

Ако пътувате често, може да оставите в багажника на колата един пакет с неща от първа необходимост – запечатана бутилка с вода, резервна пелена, завивка и комплект дрешки. Други неща, без които нашите багажници не остават, са чадър, одеалцето за пикник от Декатлон и резервна торба/чанта/раница.

Author: Нели

Здравейте, аз съм Нели и съм майка на двама от главните герои тук – Явор и малкия му брат Вихрен. Обичам храната, кулинарията, да се срещам с нови хора, да прекарвам време в природата, да танцувам, да изследвам нови места и култури. Обожавам да съчетавам пътуването със страстта си към хубавата храна. Смятам, че пътувайки с децата си, бихме могли да им предадем уважение към природата и различните хора.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

71  +    =  74

Related stories