Места / Накъде

Хижа Явор и Чипровския водопад

Share this post

Били ли сте в Чипровци? Усещали ли сте някога чаровното безвремие на този позабравен край? Ако не сте, време е да го направите, защото мястото ще ви изненада много приятно! Тъй като всички бяхме много впечатлени от хижа Явор и хората, които стоят зад нея, искам да ви разкажа повече и лееекичко да ви подтикна да отидете и да се убедите сами в думите ми.

Моята любов към Чипровския балкан започна в студентските ми години, когато по време на участието ми в един пътуващ университет, се запознах с много интересни хора – чипровски активисти. Не е лъжа, че при избора на място, където да отпразнуваме рождения ми ден с приятели, ме привлече и името на хижата – реших, че място с име на едно от децата ми е чудесен избор.

Чипровци се намира на 2.5 часа от София, а до хижа Явор се стига за още около 15 мин. по горски черен път, проходим за лека кола. Пътят минава през прохода Петрохан и по него има доста завои имайте го предвид, ако имате дете, на което му прилошава в колата. След като излезете от Чипровци, следвайте табелите за Чипровския водопад, а стигнете ли до отбивката за него, продължете наляво.

Когато най-после пътуването приключи и слязохме от колата, пред нас се откри страхотна гледка към връх Трите чуки, висок почти 2000 м. Посрещнаха ни усмихнатите хижари Таня и Пламен, които преди години са решили да се отдадат на мисията да реновират стара и занемарена хижа и да предложат на туристите приятно, поддържано местенце с вкусна храна. Сградата е изцяло обновена, разширена, а хижарите са се постарали да не липсва нищо.

Хижата разполага с 8 двойни стаи със самостоятелен санитарен възел, 1 апартамент с две двойни легла и няколко стаи с общ санитарен възел за 2, 3 и 5 души. В някои двойни стаи може да се добави допълнително легло. Цената за нощувка в двойна стая е 80 лв. На приземния етаж има голямо общо помещение за хранене, с достатъчно пространство децата да тичат и играят.

Никой от нас не беше чувал за хижа с басейн, а ето че тази има дори СПА! В приземния етаж ви очакват сауна, парна баня и джакузи, както и тепидариум (онези затоплени легла, върху които може да отпочивате след всяка процедура). Басейнът се пречиства със солна електролиза, липсва силната миризма на хлор и действа благоприятно на кожата. За жалост, ние посетихме хижата в дъждовния период на юни и не успяхме да се покиснем с децата вътре, но пък смели татковци редуваха сауната със студения басейн. Джакузито беше достатъчно голямо и атрактивно за Явор, Ида и Митко. За басейн и спа се заплаща допълнително 10 лв. на човек (за децата не ни таксуваха).

Пред хижата е разположен парк “Приключенци” – детски площадки, стена за катерене, баскетболно игрище и огромна поляна за игра. Изградени са от общината, но изглежда, че се поддържат по-скоро от Пламен, който се грижи около площадките да бъде окосено. За децата е прекрасно да имат такава огромна площ за игра само на метри от самата хижа. В хижата пък има оборудвано място за тенис на маса.

В хижата имате пълна свобода да се изхранвате сами, като можете да използвате кухнята, снабдена с всичко необходимо, включително и миялна. В двора има възможност за барбекю, а Пламен ни осигури и маси на една полянка до него с изумителна гледка към върховете. Подходяща е и за игра, пълзене и закуска на открито, изпитано е!

Ако нямате желание да си готвите, хижарите предлагат вкусни манджи, скара и няколко вида картофи. Техен специалитет е и гъбата юдино ухо, която със сигурност познавате от китайските ресторанти. Но тук можете да опитате и авторското сладко с юдино ухо, което много добре се съчетава с мекиците на Таня. Понеже сме сигурни, че ще ви хареса – предлагат бурканчета и за вкъщи! Друг специалитет, който се предлага в хижа Явор е традиционната чипровска баница, която се прави с кори, печени на пещ.

Безспорно най-голямата забележителност в района е Чипровския водопад. Само на час и половина от хижата, но трябва да се има предвид, че пътеката на места е изровена и има паднали дървета. За нашите деца това представлява по-скоро предизвикателство и дори прави изкачването по-интересно, но като прибавихме и проливния дъжд, който се изсипа когато стигнахме самия водопад, връщането си беше малко екстремно. След дъжда по пътеката се появиха и множество дъждовници, които хвърлиха децата във възторг. Разходката определено си заслужава – водопадът е магичен и ви препоръчваме да го посетите!

В района на хижата има и други маршрути, които можете да изследвате, а самият Пламен ни насочи и към друг живописен водопад. Тъй като той е наясно със състоянието на пътеките, ви съветваме да си поговорите с него и да изберете заедно най-подходящата разходка за вас. Районът е много подходящ и планинско колоездене, от което Филип се възползва.

По време на нашето посещение (средата на юни) беше сравнително спокойно, но по думите на хижарите юли и август е доста натоварено. Задължително се обадете предварително да попитате има ли свободни места.

И тъй като Северозападът е много непознато място за повечето хора, ви препоръчвам да използвате момента да посетите някое от бижутата му. Чипровци е малко и китно селце, съхраняващо традиции и история, с които можете да се запознаете в Историческия музей на града. А в гостилница “Кипро” може да опитате местните специалитети като “гнйетани чушки с боб”. Гушовски манастир и Клисурски манастир са подходяща почивка на път за хижата или обратно. Ако не сте посещавали Белоградчишките скали, моментът е подходящ да го направите, но задължително си отделете поне 2 часа и не избирайте най-топлата част на деня. Ако разполагате с повече време, можете да съчетаете Чипровци със СПА хотел във Вършец – градът на здравето е изключително подходящ за спокойна почивка с деца.

За финал ще кажа, че когато те посрещнат топло и се чувстваш като у дома си, ти се иска да се завърнеш обратно. Такива са и нашите чувства към Таня, Пламен и тяхната хижа “Явор”. Със сигурност ще се видим отново!

Author: Нели

Здравейте, аз съм Нели и съм майка на двама от главните герои тук – Явор и малкия му брат Вихрен. Обичам храната, кулинарията, да се срещам с нови хора, да прекарвам време в природата, да танцувам, да изследвам нови места и култури. Обожавам да съчетавам пътуването със страстта си към хубавата храна. Смятам, че пътувайки с децата си, бихме могли да им предадем уважение към природата и различните хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

7  +  3  =  

Related stories