Полезно

С бебе на път: Пътуване с по-малко отпадъци

Share this post

Напоследък с Нели се интересуваме силно от #zerowaste начин на живот. Какво означава това? Просто е: стремеж към създаването на по-малко отпадъци. Ако и вие като нас мислите в тази посока, следващите редове могат да ви дадат полезни идеи как да намалите количеството на боклука, който изхвърляте докато пътувате, а и в ежедневието си.

Докато сме на път, често искаме да си улесним живота и да се възползваме от някои удобства – като например еднократна посуда, еднократни лигавници за бебето или пък пакетирана храна. Но ако промените перспективата си и започнете да разсъждавате от гледна точка на това как може да намалите отпадъците, ще видите, че можете да правите това без значително да затрудните пътуването си. Нужна е само малко подготовка и правилната нагласа.

В този пост ще намерите част от нещата, които ние правим в стремежа си да ограничим най-честите източници на боклук или ако не успеем – да го рециклираме.

Ограничаваме посудата за еднократна употреба – пластмасови или хартиени чаши за кафе, бутилки за вода, чинии, прибори, кутии и други подобни. Вместо тях ползваме:

Чаша за топли или студени напитки за многократна употреба – кой не обича по време на път да пие някаква ободряваща напитка? Дали това ще е кафе, студен чай или домашна лимонада – една чаша за многократна употреба е страхотна инвестиция, с която да спестите изхвърлянето на пластмасови или хартиени чаши всеки път, когато сте в движение. Аз няколко години използвах бамбукови чаши, които са нелош вариант, но в момента съм влюбена в новата си придобивка – термочаша от неръждаема стомана Klean Kanteen. * Размерът и е перфектен – побира и капучино, но в същото време късото еспресо не се губи в нея, влиза във всяка кафе машина, не задържа миризми и се почиства лесно. Ползвам я всеки ден и в града – понякога си правя кафе вкъщи и го взимам в нея, а друг път просто я слагам в чантата си и моля да ми направят кафето за навън в нея, вместо в чаша за еднократна употреба.

Бутилка за вода за многократна употреба – Вместо да купувам всеки ден бутилки с минерална вода, аз ползвам филтрираща кана, от която наливам в бутилките ни за навън или за път. Тук отново е добра идея да заложите на по-трайна такава – моята е Sigg, а Нели ползва една от тези на Klean Kanteen – по мои наблюдения пластмасовите бутилки бързо се захабяват и оставят неприятен вкус във водата. Дори и пак да купувате минерална вода, можете да взимате големи туби, от които да пресипвате, което излиза и доста по-икономично 😉

Кутии за храна и прибори за многократна употреба – ако отивате на излет в планината, опаковайте храната в кутии за многократна употреба, вместо в опаковки, които ще изхвърлите веднага след това. Любимите ми кутии за пикник са тези – можете просто да сглобите обяд от продуктите, които имате в хладилника. Друга любима вещ, която ползвам постоянно е  термос с широко гърло, в който може да се сложи супа или нещо готвено. Аз имам навика да взимам кутии за храна навсякъде, когато пътуваме, защото мога да ги ползвам за take away или за пазаруване на насипни храни. Винаги нося и комплекти прибори – бамбукови, пластмасови или стоманени. Наскоро се сдобих и със стоманени сламки 🙂

Още алтернативи: вместо пазарски торбички, еднократни бебешки пелени, лигавници и постелки, ползваме:

Текстилни торби за пазар – замисляли ли сте се колко безсмислени са найлоновите пликчета? Животът им често приключва минути или часове след като ги използваме. Все повече хора ползват торби за многократна употреба и нищо не ви пречи да ги вземете с вас, когато пътувате. Просто сгънете няколко в багажа (или ги ползвайте за опаковане на нещо) и ще имате алтернатива под ръка. Наскоро се снабдих и с малки торбички, в които е лесно и удобно да се прибират плодове и зеленчуци, ядки или други насипни храни и вече много рядко се случва вкъщи да се появи найлонова торбичка (но ако все пак се случи, гледам и нея да използвам максимално). Супер са и за опаковане на дребни вещи. Аз държа пазарски торби и в багажника на колата, така са винаги под ръка.

Многократни пелени – Ида е с многократни пелени от около третия месец след раждането си и когато пътуваме, обикновено отново разчитаме на тях. Всичко опира до организация и преценка дали е възможно да ги ползвате за конкретното пътуване – ако то е кратко, от порядъка на един уикенд, няма никаква пречка да ги вземете със себе си и да ги изперете, когато се приберете (просто помислете как ще съхранявате мръсните пелени – аз използвам торба за пране и чак когато стягам багажа за прибиране, ги прехвърлям в непромокаема такава). Ако ще пътувате за по-дълго, помислете има ли вариант да ги перете на място (например, ако резервирате airbnb, можете да потърсите апартамент с пералня), а ако не – винаги можете да използвате еднократни пелени първите дни и да оставите комплекта многократни за последните 2-3 дни от престоя (дори така ще намалите осезаемо отпадъците и разходите си). Ако пътувате с кола и имате намерение да перете пелените по време на престоя си, това е много полезна вещ, която можете да вземете в багажа и да използвате за простиране (впрочем върши страхотна работи и за бебешки дрешки, за чорапи и всякакви други дребни неща). Любими за път са ми хибридните пелени на Grovia – супер компактни са!

Добра идея е да вземете и тънки подложки, които да слагате в пелените и така да улесните почистването им – ако са сложени както трябва, задържат голяма част от изпражненията и предпазват самата пелена. Можете да си купите или направите многократни такива, а може да вземете и еднократни на основата на целулоза – някои от тях дори могат да се изхвърлят директно в канализацията (можете да направите прост тест – ако оставени в буркан с вода, се разграждат, подобно на тоалетна хартия, значи е безопасно).

Някои многокартни пелени могат да се използват и като бански 🙂 А има и специално направени за целта като тези:

Непромокаеми подложки – Не е приятно бебето да напишка леглото в хотелската стая или седалките в колата, докато го преобувате, затова е добре при пътуване да се подсигурите с някакви непромокаеми подложки. Вместо да давате пари за еднократни бебешки чаршафчета, които после да изхвърлите, снабдете се с 2-3 непромокаеми подложки за многократна употреба. Ако има инцидент, просто ги перете, съхнат супер бързо. Аз имам няколко такива още от моето детство, които майка ми е запазила, както и една от Икеа, която е голяма и супер удобна.

Лигавници, които се почистват лесно – Когато сме на път, винаги предпочитам да взема лигавници от полиестер, които се изплакват лесно от храната, не задържат петна и съхнат за няколко минути. Така дори 2 броя ще ви бъдат достатъчни и няма нужда да търсите лигавници за еднократна употреба. Потърсете в Икеа или DM.

Торби за пране – Ако на път имате навика да слагате мръсното пране в торби за еднократна употреба, които после изхвърляте, помислете дали да не ги замените с торба за пране, която просто след това добавяте в пералнята и можете да използвате отново. Същото работи и за прибиране на обувки.

Контейнери за козметика – ако трябва да пестите място в багажа, можете да отсипете от някои от любимите си козметични продукти, вместо да купувате малки опаковки. Продават се в някои аптеки, Джъмбо и DM.

И на последно място: Ако имате възможност, събирайте боклука разделно. При последната ни почивка в Априлци събирахме органичните отпадъци за компостиране в градината, а стъклото, пластмасата, металът и хартията, които могат да бъдат рециклирани върнахме обратно в София и изхвърлихме в контейнерите за разделни отпадъци. Така боклукът, който изхвърлихме по време на престоя си, спадна значително!

Всичко това са само идеи – преценката кое е подходящо за вас и няма да ви създаде значителен дискомфорт, е лична. Не е нужно да предприемете наведнъж всичко описано! Дори една малка крачка, като да купите за себе си или за детето бутилка за вода за многократна употреба, е страхотно начало 🙂 С нетърпение очакваме и вашите идеи по темата!

Update: През октомври 2019 г., заради този стар пост от 2018 г., с нас се свързаха от www.realfood.bg с предложение за партньорство. Те осигуриха за читателите ни 5 % отстъпка за всички продукти, качени на сайта, от която може да се възползвате с промо код: ontheroad5

А ако все още не сте го направили – харесайте страничката ни във Фейсбук, където ви разказваме за всичките си пътувания и споделяме нашия опит 🙂

Author: Вики

Запален планинар, колоездач и скиор, обичам да прекарвам времето си в планината и зиме, и лете. Харесвам хубавата храна и вино и обожавам да пия качествено кафе! Обичам книгите и музиката, както и да пътувам със семейството си. Майка съм на красиво момиченце на име Ида.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

  +  12  =  17

Related stories